Til innholdet

Vinnere inkluderingsforslag 2024

 1. Forslag fra Emily fra OHG
  Et forslag til innkludering kan være at dere i Russedress lager en Zipp kolleksjon, med kul logo.
  Der det kan f.eks stå "RUSS 2025" eller noe i den duren, og bestille etternavnet sitt bakpå.
  Det gjør at alle som er russ det året føler seg innkludert mtp at hele derea kull kan kjøpe matchende genser.
  Og at buss presset kanskje minskes for enkelte<3
 2. Forslag fra Sophie Edvard Munch VGS
  Ha flere fester/arrangementer der deltagere slipper å bruke mye penger.
  Fellesarrangementer for russ, der folk for eksempel kan pynte russedressen sammen.
  Ha arrangerte tider til å gjøre spesifikke russeknuter, der alle som vil kan bli med.
  Generelt sett mer lavterskel tilbud for de som kanskje ikke har en gruppe å gjøre ting med eller ønsker å møte nye??
 3. Forslag fra Ida fra Storhamar VGS
  Vi skal prøve å få til en felles dåp for hele russekullet, så alle kan være med å få ett navn og startet rt ordentlig. I regi av skolen skal vi også få til russefrokost på skolen, noen ganger i RT.

Alle forslagene for 2024

Skole gensre
Ha åpene russe grupper. Altså, at det er grupper men at de er åpen for de som vil sånn at alle føler at de har en plass de kan dra til. Og når jeg mener åpene russe grupper så mener jeg ikke det som en erstatning for de normale, de vi kjenner til i dag, men som en tilleggs ting. At de åpene gruppene kan være en slags organisert ting for alle, og at disse åpene gruppene kan fokusere på det de synes er viktige for de. For eksempel, en gruppe kan fokusere på å delta i dugnader der alle faktisk er med å gjøre en jobb og legge inn en innsats. Eller en annen gruppe som kanskje fokusere mere på å bruke så mye penger, heller ha så feiringer og fester til hverandre og hytter osv. Tenker ihvertfall bare at det generelt må bli et mindre press på gruppene og pengene og heller fokusere mer på samhold og feire russetiden for ha den egentlige skal feries for. Som er ferdig med 13 års skolegang! :) håper detter var noe dere kunne tatt inn som et forslag! Håper på å få høre fra dere! Mvh Maria Johannessen!
Skolegensere til alle på trinnet er et godt forslag, dere er på riktig spor ??
Felles aktivitetar som grilling, felles gensarar( sånn at ein får følelsen av å vera russ uten gruppene), revy, alkoholfrie dagar og aktivitetar, fokus på samhold frå fyrste klasse og felles prosjekt der alle må samarbeide å føle på mestring:)
Tenk på en app, et sted hvor russ kan inkludere russ. Grupper kan være med i appen, ha et konto som andre kan finne og se seg om. Deretter kan andre russ som vil være med i russegruppe, velge/sende melding til dem og faktisk bli en del av gruppen. Jeg for eksempel var vandrer russ og ville skikkelig tilhøre til en russegruppe. Det var umulig å se etter andre jeg kunne bli med siden det er vanskelig å finne frem hvem som ville ha nye medlemer, hvor mange grupper som fantes, eller bare noe informasjon om dem generelt. Jeg er nå med i gruppe, men det tok tid for å lette etter og det var litt kleint å spørre etter folk på instagram eller på skolen. Denne appen hadde gjort det mye lettere og gøy for de som vil også tilhøre til den gøye russetiden, til de som vil finne gruppe, og til de som vil lage en. Hadde vært litt kult å ha appen litt stort sett som Tinder, for å kunne «matche» med grupper, eller se om de er i nærheten. Håper dette er en bra ide for dere! Jeg selv hadde elsket det! Mvh Alana S
Et forslag til inkludering kan være å lage en felles russesang for hvert kull hvert år. Sangen må være feststemt osv. men kan kanskje fokusere på inkludering uten å være nedsettende mot enkelte grupper. Dette samle alle om noe uten at det skal være bestemt av hvilken russegruppe eller russebuss man er på. (Kanskje litt inspirert av blimE-sang bare at den er mer festlig og passer til et eldre publikum :))
1. Første forslag er noe som allerede ble innført for mosserussen 2024, et tettere samarbeid mellom kommunen og russestyre. Det førte til at russen fikk midler sånn at russeball ble gratis, og alle kroer skal bli gratis. 2. Russe blinddates, at man for eksempel arrangerer en dag hvor man går på ikke romantiske blinddates og kan møte mange nye 3. Russeknute, inkluder noen du ikke kjenner i gruppa. Her så kan det for eksempel være premie og jo fler folk jo mer belønning 4. Aktiviterer hvor russen blir delt inn i tilfeldig grupper og skal gjøre en aktivitet som krever samarbeid og er morsomt. Dette vil gi folk som ikke kjenner hverandre å bli bedre kjent. Å delta kan for eksempel være en russeknute, jeg personlig tror ikke at et stort engasjement vil skje uten form for belønning(feks russeknute, gratis drikke). 5. russeknute: heng/inviter folka du var på 4. på en fest. Her så kan for eksempel russeknuten være fysisk delt i to/flere. sånn at du får et helt bilde eller lignende til slutt hvor alt er inkluderings og bli kjent knuter. Dette er konsepter som må justeres etter behov. Disse konseptene er hovedsaklig tatt i tanke på de som ikke blir sett. En sterk anbefaling jeg har er å se på løsninger med psykologisk faglig bakgrunn, hva trekker folk sammen, hvordan blir mislikte folk likt igjen osv. Tøft gjort av dere i hovedstyre å gjøre noe som dette her! Herlig innsats og masse lykke til videre, jeg har troa på at dere kommer fram til masse gode tiltak som vil bedre inkludering:)
For å inkludere flest mulig av med russer, skal vårt russestyret ha offisielle russe fester. Da er det russestyret som arangerer og setter i stand og passer på at alle som er russ/ alle i det kullet blir inkludert. Vi har blitt kalt det mest inkluderende russe kullet på flere år av skole ledelsen vår. Så mitt forslag er å arrangere offisielle fester, og ikke hare av enkelt privat, men at russestyret hoster fest for alle som er russ/ det kullet.
Passe på at alle på de diverse skolene har noen de kan være med under russetiden. Viktig at vi inviterer dem vi ser ikke har så mange
Kollektiv samling av penger på en skole. Dele pengene på alle elever, fører til at alle som kanskje ikke ble russ eller ikke har så mye penger selv kan oppleve russetiden. Ved da å få penger til russedress og russekort. Inkluderer da flere som kanskje har slitt med økonomien og derfor ikke valgt å bli russ eller bli med i gruppe feks.
jeg tenker at det burde arrangeres flere felles arrangement der det ikke bare er for russen som er 18+ men at også de yngre som er russ skal kunne bli inkludert. å dette ved å eventuelt invitere til en koslig kveld med dj eller musikk
Forslag til inkludering innad russen kan være flere arrangerte arrangement for russen. Vi har allerede mange fine, me er for veldig mange altfor dyrt til tross for dugnad. Vet å lage arrangementer som alle kan være med på bidrar til at vi møtes og blir kjent. Dette er inkludering. Å lage store arrangementer som en andel ikke vill ha rå til å dra på og dermed må sitte hjemme og se andre kose seg er ekskludering.
Felles rebus, knutar og festar saman alle russ. Både grupper og aleine russ
- En måte å inkludere andre på er å ikke gå med gruppeklær på skolen, spesielt utenfor russetiden. Dette kan virke ekskluderende for de få som ikke er med i en gruppe. - Inkluder de som ikke er med i en gruppe til å være med på ulike feiringer, rulling, fester osv. Dette er for at personen ikke skal føle seg utenfor selv om de ikke er med i en gruppe. - Vær snill med hverandre
På Røros har det i mange år vært et fellesområdet for russen, dette gjør at alle gruppene (og enkelt russ) har et trygt og inkluderende sted å være under russetiden. Vi har et stort telt som vi møblerer med både møbler og varmeovner.
Et forslag til innkludering kan være at dere i Russedress lager et eget russemerch til selve russen. Feks at dere lager en Zipp kolleksjon, med kul logo i sammarbeid med lødd/NSR/andre logo bedrifter. Der det kan feks stå» RUSS 2025» eller noe i den duren, og bestille etternavnet sitt bakpå. Det gjør at alle som er russ det året føler seg innkludert mtp at hele derea kull kan kjøpe matchende genser. Og at buss presset kanskje minskes for enkelte<3
At det noen kvelder i uken kan være et åpent lokale der alle russ fra skolen er velkomne uansett om man er på noe russegruppe eller ikke.
Å ha ett felles samlested for alle russ, både for de som er på buss og gruppe og de som er alene eller ikke på buss??
Lage flere store arrangementer hvor flere enn bare enkelte grupper er velkomne. Prøve å skape en kultur hvor alle kan gå ut med alle. Skolene bør legge til rette for større arrangementer som tilbyr å bruke andre arenaer enn puber eller nattklubber. Da vil også drikkepresset bli mindre. Vi har et samfunn hvor mange er usikre på seg selv, da trenger de ikke å bli utestengt mer. En inkluderende russetid vil være et godt minne for livet - ikke et mareritt som vil prege livet lenge.
Bli bedre på å inkludere de som er lærlinger. De aller fleste lærlinger har gått to år skole og skal ta to år i lærling, men blir ofte «glemt» for de ikke går på vgs? Gjør noe med det! Er man ikke i gruppe og er lærling kan det være litt vanskeligere å finne noen å henge med i rt, derfor kan man eventuelt ha felles aktiviteter for all russ sånn at alle får det med seg, selv dem som er lærling ved å lage Facebook grupper for russ fra ulike områder slik at de kan kommunisere bedre med hverandre og få oversikt på hva som skjer.
At det gis større rabatter til store russegrupper slik at det økonomisk lønner seg å vere mange, ikkje bare at en sparer et par kroner men at en sparer en betydeleg sum. Det kan føre til at mange lager større russegrupper for a spare litt og fleire blir dermed inkludert
Ha aktiviteter og arrangementer som er tilgjengelig før alle som e russ. Ha et russestyre som e fordelt litt rundt i gjenger/klasser på skolen sånn at det ikke sitt en vennegjeng som styre russetiden før alle. Alt som skjer i russetiden kan omså bli omtalt på skolen, ikke alle som får med sæ ting på sosiale medier. Hær i nord er ikke russekroene 18+ dær de fleste slutter 2. året og det funker ganske bra sånn at alle som e russ kan komme.
I min gruppe har vi en åpen gruppe der alle som vil kan være med uavhengig økonomi eller andre begrensninger. De som ikke har f.eks. Råd til genser vil fortsatt få navnet sitt på andre genserene og man er fortsatt inkludert om man er med på fest eller ei. Det har fungert veldig fint hos oss og vi merker vi er blitt en veldig stor fin russegruppe på 10stk som respekterer hverandre og har det gøy. Så jeg synes fler absolutt burde være mer åpne for åpne russegrupper da jo fler på en gruppe jo bedre!
Arrangere lokale russesamlinger der all russ på mindre steder kan møtes og feire sammen. Og arrangere samlinger uten alkohol, bare for å bli kjent med hverandre, feks en grillkveld.
Aktiviteter på skolene rettet mott russen og avgangselever gjennom året. På denne måten kan man få mulighet til å bli kjent med andre russ, være med andre og være sosial uten å nødvendigvis være i gruppe.
Jeg tror at hvis skolen gir mer innsats for å samarbeide med russen i stedet for å hate på dem eller begrense dem, så kan de heller finne andre måter å få skolen og russen til å samarbeide mer. Legge opp til felle arrangementer, eller holde møter før russetiden for kullet det gjelder om hvordan alle kan bidra til en inkluderende russetid. Dette kan gjøres ved at skolen får inn noen som har vært tidligere russ, å de kan fortelle om sine opplevelser. Jeg tror også at det hjelper hvis russen sammen gjør mere i lag, som ikke nødvendigvis er festing eller slippfester, men hvis det blir lagt opp til f.eks felles grilling en dag så alle kan bli kjent med hverandre hadde det vært en god idé.
Vær hyggelig med alle og gjør noe som alle kan være med på?? trenger ikke være alkohol i bildet altid
Skoler kan lage konseptgrupper der alle får lov til å være med på! Ingen som bestemmer om hvem som skal være med, men at det er skolen som lager en egen russegruppe der personer som kanskje har blitt utestengt kan bli med!
Få med flere på ulike aktiviteter, gå rundt å se kvem som gjerne ikkje har noen å være med og spør de om de har lyst å være med på noe eller bare prate litt for å bli betre kjent for å få flere venner sånn at de har noen å prate med om dagen
Ha flere fester/arrangementer der deltagere slipper å bruke mye penger. Fellesarrangementer for russ, der folk for eksempel kan pynte russedressen sammen. Ha arrangerte tider til å gjøre spesifikke russeknuter, der alle som vil kan bli med. Generelt sett mer lavterskel tilbud for de som kanskje ikke har en gruppe å gjøre ting med eller ønsker å møte nye??
Å inkludere kan være vanskelig i russetiden siden det er veeeldig gruppert, men jeg tenker å ha noen felles aktiviteter med skolen! Man kan også ha mye utefester eller hagefester for der er det plass til enda fler! Prøve å snakke med alle og ikke bare de i gruppa di. Fest med mange som ikke nødvendigvis er fra russegruppa de eller som du kjenner så godt, snakk med de som er alene!!
Flere treff der russen kan møtes. Trenger ikke å være store konserter, men at kommunen f.eks arrangerer en større fest der alle russ kan møte uten så altfor dyr inngangspris.
Få til en ordning av at elever på skolen får utdelt/betaler betaler liten sum til felles skolenavn-gensere som kan binde russekullet sammen. Feks. at det står årskullet og navn bak genseren og skole foran? Hadde vært én måte å skape mer inkludering. Må også understreke at å ha på denne er frivillig, men den kan skape mindre rivalisering og bedre skole-samhold, enn det er i dag.
Vi har et veldig stereotypisk bygdemiljø på skolen vår, hvor veldig mange føler seg ekskludert eller utestengt fra det sosiale både på og utenfor skolen. Jeg tror felles gensere (og spesielt gratis, i slike dyrtider) kunne fått folk til å føle tilhørighet og samhold. Folk er veldig spredt også, så jeg tror det vil kunne samle skolen mer<3 Veldig fint og inkluderende tiltak av dere!
Jeg tror at det å ha flere felles arrangementer, som for eksempel den russekroen på Folkebadet i Sandvika, kan være noe som inkluderer flere i russetiden. Det er enklere for mange å møte andre og kose seg på en fest hvis man først kan møtes på et offentlig arrangement som det oppfordres til å møte på. Kan være alt fra fotballkamper til felles grilling eller bading (om det ikke er for kaldt), eller bare det å oppfordre til at folk kan stikke på kino eller mcdonalds/dominos/peppes sammen. Det kan jo godt hende at man da føler det er litt mer naturlig å møte noen man kan bli bedre kjent med og henge med i russetiden, når det uansett er mange som har lyst til å finne på mye gøy i russetiden de kanskje ikke vanligvis gjør
Rusfri aktiviteter. Nattkøpp Fellesrussegruppe
Feks kort som følger med i russepakken der man får helt «random» kort, og de kortene matcher kanskje noen andre sitt eller noe i den duren. Sånnt er gøy når man har promille??????? Noe annet som jeg også kan komme med er feks å få komunen til å gå med på en felles russefeiring der feks her i Bergen (Hordnesskogen) kan gjøres om til ett russefeiringssted i helgene med skikkelig lydanlegg. Eller bare aktiviteter som man må være flere på.?????
Arrangere fellesaktiviteter for hele russekullet som er gratis å være med på. På denne måten føler alle seg velkomne og inkludert og får føle at de er del av et felleskap.
Jeg kom på 3.plass i en entreprenørskap konkurranse i Trondheim spektrum med denne ideen, så tenkte jeg kunne dele den med dere. Det egentlig en powerpint, men jeg kopierer inn teksten fra den, så dere kan lese(: Beklager om det blir litt rotete da... RUSS - sammen om festen Russetiden er en tid som for mange er livet høydepunkt og flere tusen unge investerer mengder med tid og penger for å gjør den så bra som mulig. Likevel er det også en tid som er preget av mye press, usikkerhet og utenforskap. Verdiene med russetiden forsvinner sakte men sikkert, og det som skulle være gøy og minnerikt, blir sakte men sikkert noe kjipt. Med appen «RUSS» åpner det seg en ny mulighet for å ta russetiden til et nytt nivå. Som russ i Norge melder du deg inn i appen, og tilbud, info og happenings vil åpenbare seg for deg. Punktene under er ulike tilbud appen tilbyr: * Et kart med tilgang til alle telt som holder fester, slik at du og vennene dine kan delta på mest mulig. * Du blir automatisk lagt til i grupper ut i fra din registrering. Det vil si grupper for der du bor (by og fylke) og skolen du går på. * Appen legger opp til at de uten gruppe kan møtes og stifte bekjentskap med hverandre, og at de som har gruppe kan bli kjent på tvers, slik at vi ungår distanse mellom gruppene. * Appen tilbyr en info side med blant annet ulike tilbud som helsetjenester og telefonnummer om man trenger noen å snakke med. * KRUSSEN er en egen gjeng over hele Norge som ønsker å bidra til å spre glede og gjøre russetiden til en bedre tid. Disse tilbudene er det mange som ikke vet om, og de vil vi sette i fokus. De setter f.eks. av netter hvor de kjører russ hjem fra fest gratis, slik at de kommer seg trygt hjem. * Appen vil også tilby en inspirasjonsside hvor vi inspirerer russ til å finne måter å gjøre inkludering lettere. Det kan for eksempel være «Ta-med-en-stol-vors» hvor man inviterer folk til å ta med en egen stol på vors. Dette kan bli gøy, og da er det aldri «ikke nokk stoler». Til slutt vil også appen arrangere en konkurranse for russegruppene hvor det er om å arrangere flest inkluderende, sosiale happenings, og vinneren får et godt tilbud eller pengesum for støtte til russetiden.
Jeg tenker at om det er mer skole relaterte russeopplegg som kan bli gjort om til tradisjoner som Dåpen, hvor alle er ink. og noe felles opplegg som bidrar til at alle er sammen om noe. Det kan f.eks. være aktiviteter arrangert av russestyret. Også kan vi opprette støtte ordninger som kan bidra til dette sånn at ci alle jobber mot et felles mål
En felles russegenser med eget designe. Alle kan kjøpe som tilhører skolen eller distriktet. Dette vil gjøre at du ikke trenger å ha noen gruppe for å kunne gå med russeklær. Dette er det mange som føler på, så det vil løse et problem mange har.
Forslaget mitt for å øke inkludering i russetiden er å ha en patch eller et merke med f.eks. Kommuner, eller hoveddeler som Agder, Vestlandet osv. Da kan man alltids støtte og finne mennesker fra samme sted, og da er det kanskje lettere å inkludere noen eller å tørre å gå bort.
Fester/ basarer hvor alle som er russ blir invitert
En felles russecamp der alle som er russ og ikke russ får lov til å dra og feste, på den måten er alle invitert automatisk og kan velge selv om di ønsker å delta eller ikke:) det kan være camp ute, inne på lokale, osv.. det blir et fellesskap for alle som også ikke ønsker å være russ men som vil være med å feste, og alle kan føle seg velkommen.
[http://url350.forms.elfsightmail.com/wf/open?upn=u001.AR02rYVyYriTbwKk1W27gcl3hXE6USMEwqace8xkK3JCR81U0Bi47v8HpHgJZrFRsLyh48mI7dl-2FimBYOdY2LUtNsplVQA5ziMifUUUXzd7KSBzt3HS68PU2IK8dHHouE2fHz-2FUUzfT8aGVwdHyqyPg4lm-2B4p-2Bzdj16ZFqBNepXoW6aav0qZVt4CeVTyyVpoGl5kChfNXnUNWTjQ3IFMwQ-3D-3D]
At vg3 elevane kan få tilbud om å kjøpe skulegensar for russen til en redusert pris?
Mitt forslag er at russestyret på skulen skal arrangere felles arrangement for heile russen. Da er det mykje lettare for enkelt personer å møte opp i tillegg til at ein kan danne ein møteplass for russen. Dette vil ikkje berre bidra til inkludering og gje folk følelsen av å ha ein tilhørighet, men også samhold mellom russegruppe og enkelt individ. Dette vil være med på å samle russen og russekullet, fordi dette er ikkje ei feiring med bussen eller gruppa, det er ei feiring med vennegjengen, klassa og heile russekullet. Samtidig burde fleire skular ha grupper der alle som ynskjer kan være med i ein gruppe utan noko press rundt alkohol, penger og ein nær vennegjeng. Det å kunne få gå med ein genser og være i ei slik gruppe kan bety mykje for enkelt individ som kan føle seg utanfor.
Det er ekstremt mange fra 05 sol var usikre på både russedress og dekorering av dette, noe som har kostet mange flere tusen kroner i å kjøpe nytt. Russedress arrangerer jo allerede ulike russedressprøvinger, som er veldig nyttig mtp. dette, men det jeg savnet var et eller annet forum eller en nettside hvor man kan få høre erfaringer fra tidligere russekull om f.eks størrelser og passform på dress, og om man mtp. f.eks navnet sitt skal bruke 7,5 eller 10 cm patches.
1. skolen kan ha en felles «start» på russefeiringen 2. kommuner kan ha et større event for russen 3. arrangere flere små russeeventrr i løpet av russetiden
Temafester: holde temafester med forskjellige temaer som superhelter, 80-tallet eller Hollywood. Dette kan kan bidra til å skape morsomme minner og fellesskapsfølelse.
Arrangere flere forskjellige typer arrangement! For noen er festing noe som er utenfor sin komfortsone, men det er like viktig å finne på gøye ting med kullet sitt! Grill bål, ha Grab the mic, spillkvelder osv! Se andres behov og ulikheter!
En måte å kunne inkludere flere i russetiden er å ha en felles russedåp for all russen på skolen. Man kan også evt dele inn etter programområder. Gjennom en felles russedåp, kan alle som vil være med ha anledning til å være med på dåp med folk fra skolen. Det vil være nødvendig at feks. Russestyret jobber for å få med flest mulig medelever. Gjennom en felles dåp vil også de som ikke har så mange å være med ha anledning til å være med på et felles sosialt arrangement. Siden det er et arrangement for hele russekullet på skolen vil det også kanskje bli lettere for dem som til vanlig ikke er så deltagende finne det interessant. Det blir en happening alle kan være med på og et inkluderende tiltak som kan få med mange!
Ikke flytt russetiden til sommerferien, da blir man enda mer adskilt. Lag klærne deres i flere str. Kjipt å ikke kunne ha like klær som de andre fordi de kanskje ikke passer??
Det å lage felles russegrupper hvor alle er velkommen. Ha felles arrangementer for russen: feks russequiz eller uteleker i form av konkurranse
Ikke tenk på status, tenk på å være en god person for de rundt deg!
Man kan f.eks arrangere flere arrangementer russ på tvers av skoler kan bli med på. Det kan være alt fra temafester eller sportsarrangementer som f.eks fotballkamper hvor russen deltar.
Jeg var på en russekro for Bærum/Asker russen forrige uke, veldig kult arrangement som det kunne vært mer av under rt. Ikke alle kjenner mange og/eller er på buss så slike arrangementer for russ generelt i rt hadde vært kult. Kanskje en typ dag elns hvor masse russ kan samler for å gjøre knuter sammen :)
Man kan lage et facebook arangement hvor vi legger til alle russene også samles feks på en strand eller en annen plass hvor alle kan gjøre noe sammen
Som en så stor skole som Drammen er, så er det svært viktig at vi er en inkluderende skole i russetiden. Russetiden er en feiring som er for alle, ikke bare de som er på buss og grupper. Et tiltak som kan være med å styrke inkluderingen er å ha ulike arrangementer på skolen som er for alle avgangselever. Vi hadde nå nylig russeball, men valgte å endre navnet til avgangsball slik at det kan føles mer inkluderende for de som velger å ikke være russ
Slutte å ha etternavn på zip/hettegensere helt. Jeg vet det er et option å ikke ha det, men om det ble fjernet helt vil det ta vekk fokuset fra hvor mange og hvem som er på gruppene og heller rette fokuset mot konseptet. Også gjerne oppmuntre til å heller ha kallenavn på ryggen i stedet for etternavn, for å bidra til å gjøre russetiden mer «gøy» og ikke så seriøs. Russetiden har blitt til et statuspress, hvilken skole du går på, hvem, hvor mange osv. dere er de som har størst makt til å kunne endre dette ved å gjøre det «kult» uten dette presset. Et eksempel på en kampanje dere kan gjøre er «hvem er du i gruppa?» så folk heller har for eksmepel «luringen», «berta» eller «kverulanten» bak på zippen. Det er vanlig å gjøre sånt under dåpen men jeg tror dette hadde bidratt til et mer positivt syn på disse hettegenserne. Det burde og bli laget et enda billigere tilbud for russedressen så enda fler kan ha råd til å være med på feiringen. Det burde bli lagt mer press på at alle skal være med, at alle avgangselever skal gå med dressen, ikke bare de som er på gruppe. Det er mange som tror at de ikke kan gå med dressen om de ikke er på gruppe.
På skolen min har russestyret en egen post som heter inkluderingssjefer. Disse sørger for felles arrangementer for russen som er gratis. Inkluderingssjefene og russestyret har for eksempel fått til at det lokale hotellet har holdt quiz for hele russekullet. Med kostnadsfrie arrangementer som er åpne for alle så sørger det for mer inkludering og alle kan føle på at de er en del av noe. Inkluderingsjefer er noe enhver skole burde hatt for RT!
Russen ved Ulstein vidaregåande skule skal arrangere ein fest for all russ i heile fylket. Målet med arrangementet er at flest mogleg skal bli inkludert. Derfor opnar vi for at alle avgangselevar vil bli invitert uavhengig av om dei er medlem av ei russegruppe eller ikkje. Det å endeleg kunne ha ein russefest på ein oversiktleg og organisert måte er også noko vi ser veldig fram til. Dei siste åra har det å kunne ha ein felles arena for russefestar vore umogleg. Derfor har russefeiringa siste åra vært veldig oppdelt og lite inkluderande. Vil jobber nå på spreng for å fin stille dette og få det gjennomført som et inkluderende arrangmang for oss i møre og romsdal
Mitt forslag er at skolen eller russestyret på skolen kan arrangere sammenkomster for hele kullet som gjerne kan være ute på skolens uteområder eller på bestemte lokaler hvor alle er velkommen og inkluderes. Dette kan være grilling, quizer og andre gøye aktiviteter som får med alle og gjerne får frem nye sider ved andre mennesker som gjør at nye vennskap knyttes og ikke minst at ekskluderingen forhåpentligvis forsvinner.
Lage konseptgensere til skolene. Slik at de som ikke har konsepter/busser å være på også kan kjøpe russegenser. Da er det også viktig at russestyret på skolen oppmuntrer alle til å kjøpe de genserne slik at det blir normalt å bruke de og ikke bare de som ikke har grupper som bruker de. Vi skal innføre det hos Elvebakkenrussen, da står det Bakka russen 2024 med en fet elevdesignet logo! Funker jvl fett! Man kan også ha masse arrangert fellesaktiviteter, turneringer, parkfester osv. Slik at alle kan være med på noe!
På store skoler kan det fort bli utestenging og grupperinger da folk ikke kjenner hverandre, tror det hadde hjulpet med en sammenkomst av hele kullet, der de kunne gjort noe sammen og bli veldig godt kjent. Enten ha en samlet fest, dra på konsert sammen, overnatting på skolen, laget en film eller et prosjekt der de samarbeider om et ferdig produkt.
En av tingene er at mange endret russeballet til et avgangsball, så selvom man for eksempel ikke er russ kan man fortsatt delta på ballet og føle seg mer inkludert. En annen ting er at det kan være møtesteder og arrangementer som alle fra hele Norge kan delta på, om man er i gruppe eller ikke, og føle at selvom man ikke er i en gruppe så kan man føle at man blir inkludert i russetiden!
En felles russegenser for hele skolen. For å få dette til, ha et tilbud for alle i et kull
1 dag i russetiden hvor hele russen samles og gjør noe annet enn det russetiden pleier å handle om. For eksempel å gå en tur, grille på stranda, spille spill eller å bare ha det gøy sammen. 1 dag hvor det ikke trenger å være noe vors, fest, eller alkohol for å møte opp. Fridagen??
Henge rundt QR koder på skolen eller dele på insta, til å kunne bli med i FB grupper eller liknende, hvor folk kan dele og ta inisjativ til aktiviteter alle kan delta på, hvor en evt bussring skal være så alle kan komme, eller om noen vil hoste et større vors en plass får alle infoen og alle som vil være med er åpen til å komme. Da vet man at det er greit å komme, men føler seg inkludert, og trenger ikke gjerne å kjenne så mange fra før for å dra, trenger ikke spørre om å bli med om man ikke tørr det, og kan møte andre nye folk der.
Vi i russestyret på Gjøvik vgs har allerede planlagt en rekke sosiale arrangementer for alle avgangselever. Til nyttår arrangerte vi nyttårsball, men planlegger også å arrangere noe natt til 17. samt felles isbading før 1. mai og rebus under selve RT??
Ha felles leker som man kan gjøre ute. Man kunne arrangert en stor sommerfest som en festival der man gjør ulike konkurranser og bare henger sammen og kanskje griller. Eller man kunne hatt en nettside der man kan se åpne arrangementer for alle russ eller ikke russ. Føler de som ikke er russ også blir litt ekskludert så det ville vært fint å ha en side med arrangement gratis der alle er velkomne!
Være åpen førr at alle kan få va mæ.
Feller russekro på utesteder for hele kullet på skolen
Ønsker å kjøre volleyball + andre aktiviter+ bading og grilling ved et vann her jeg bor. Ønsker at alle 3 klassinger på skolen, russ eller ikke, skal bli invitert. Helst også ett rusfritt arrengemant slik at alle kan delta, og at folk kan se at man kan ha det gøy uten alkohol!
La alle få være med uansett økonomiske situasjon. Bidra til å planlegge aktiviteter som nødvendigvis ikke er så dyrt, hjelpe elever med lav/dårlig økonomi
Tenker at russekullet arrangerer fester som også er for de som er under 18. så ikke på klubb. Og at yrgesfag elever som går sisteåret også blir inkludert. Et annet forslag er at en skole har et felles russetelt for avgangselever der russ kan samles og feks høre om russeknuter. Og selvfølgelig at blåruss/svartruss også er velkommen
Ta med alle, vise respekt. Vis noen er alene ta dem med! Sørg for at aktivitetene eller tingene dere finner på er tilpasset deres behov og funksjonsevne, slik at alle faktisk har mulighet til å være med. Foreslå aktiviteter som ikke koster så mye, Eller som ikke koster noen ting. Inviter folk
Vi nærmer oss russetida med forventning og spenning, og det er på tide å tenke på hvordan vi kan gjøre denne tiden enda mer meningsfull og inkluderende for alle. Russetida handler ikke bare om å feste og ha det gøy, men også om å vise omsorg, respekt og inkludering overfor hverandre og samfunnet rundt oss. Derfor ønsker vi å foreslå noen ideer som kan bidra til å gjøre russetida til en tid fylt med fellesskap og samhold. La oss gå sammen om å arrangere en veldedighetsaksjon eller fundraiser for en lokal veldedig organisasjon, slik at vi kan støtte de som trenger det mest og vise vår solidaritet med samfunnet rundt oss. La oss også huske på de eldre og ensomme i samfunnet vårt, og invitere dem til å delta i noen av våre aktiviteter. Vi kan arrangere hyggelige kaffe- og kakestunder på lokale eldresenter, og spre litt glede og fellesskap til dem som kanskje føler seg isolert. Videre bør vi planlegge arrangementer og fester som er åpne for alle, uavhengig av russetreff. Alle skal føle seg velkomne til å delta og ha det gøy sammen med oss. La oss også arrangere et russetog med inkluderende temaer som feirer mangfold, toleranse og respekt, og inspirerer andre til å omfavne forskjellighet. Samarbeid med andre russebusser eller russegrupper kan også bidra til å skape et mer inkluderende miljø i russetida. Ved å jobbe sammen kan vi styrke fellesskapet og skape uforglemmelige opplevelser for alle. Samtidig bør vi også oppfordre til deltakelse i frivillig arbeid eller samfunnstjeneste som en del av russefeiringen, slik at vi kan gi tilbake til samfunnet og gjøre en positiv forskjell. For å sikre et trygt og inkluderende miljø på fester og arrangementer, må vi implementere nulltoleranse for mobbing, diskriminering og ekskludering. Alle skal føle seg respektert og ivaretatt, uansett hvem de er. Til slutt er det viktig å inkludere alle i planleggingen av russetida og lytte til ulike perspektiver og ønsker, slik at vi sammen kan skape en russetid som er gøy, men også meningsfull og inkluderende for alle. La oss sammen gjøre årets russetid til den beste noensinne, hvor vi ikke bare feirer oss selv, men også viser omsorg og respekt for hverandre og samfunnet rundt oss. Vennlig hilsen, Helen Gebremichael og resten av @Innertier24
Oppfordre til støtte og samarbeid mellom russekullene på forskjellige skoler.
Jeg mener at russetiden hadde vært inkluderende om det var ett tema som faktisk ble tatt frem på skolen. At det ble snakka posetivt om akuratt som skolemiljøene at vi trekker posetive påvirkninger på dagens ungdom om hvordan det faktisk er å være russ. Alle tror russ er så dyrt men man kan gjøre det så mye billigere men dette kan vi påvirke ved å snakke mer om det.
Elevrådet arrangsjerer russeaktiviteter utenfor skoletid. Det man kan ta med evt venner eller famile. Elevrådet kan ta med premie (spørs hvem lek, eller om det er aktuelt)
Jeg tenker at hvis noen ser eller hører at noen ikke blir inkludert så kan de gå bort til de å si at de kan være med de man er med.
At man har fokus på at alle gutter i klassen lager ei gruppe sammen, og alle jenter i klassen lager i gruppe sammen
At det blir investert i flere aktiviteter som alle kan komme på og som alle faktisk vil komme på. Slik som feks billige konserter, sammenkomster, kanskje beruset (eller ikke beruset) fotballturneringer. Og at man legger inn litt innsats slik at det blir noe folk faktisk har lyst å komme på og ikke bare de som ikke er på buss etc. Lage litt hype på sosiale medier og promotere det litt da.
flere møteplasser for russen. noen ting kan arrangeres via skolen. bussene kan få krav å være inkluderende og ikke utestenge? forandre på normene og standarden til hvem som anses som kul. Gi støtte til de som kanskje har lyst til å være russ og ha russeklær, men ikke har råd. (gi tilbud om jobb/oppgaver) Faste steder som er lov for flere av russen å bare møte opp å være der sammen.
Russedress/russeservice eller lignende kan designe en genser for russ med et kult design (og nytt for hvert russekull). Og genseren kunne vært noe alle kunne kjøpe, slik at de som ikke har russegruppe også får en «gruppegenser». Og hvis mulig så kunne disse genserene vært litt rimeligere enn de andre som man må designe selv, slik at flest mulig har råd til å kjøpe den.
-Ha flere kvelder dager med felles opplegg der alle er sammen. F.eks. Temafester med ulike tema som neon eller fotball. -Inviter til russefotballkamp med felles middag etterpå. -Ha en samlet møteplass der alle kan møtes, og sett opp faste dager der alle skal møtes slik at ingen kan rulle hele tiden for da blir det lite inkludering av de gruppene som ikke har bil/buss.
Unity, som betyr samhold på norsk. Men hver bokstav kan ha en mening. U= ulikhet, N=nettverk, i = inkludering, t= trygghet, y= ydmyk??
Flere opplegg (noen obligatoriske?) under RT. Den type opplegg der man blir splittet fra de man kjenner og er tvunget til å snakke med nye mennesker og bli kjent.
Felles klassevors før arrengamanter + en felles russegenser til alle på skolen
Alle har forskjellige ulike aktiviteter sammen før RT, så man blir kjent med flere enn bare dem i russegruppa. Som fører til inkludering
Våre tre forslag er: -Skape oss en felles møteplass ute for bare russen/avgangskullet som oss som er russ kan feste på fast- og at det blir et felles møtested for både vandre, konsept, van og busser. -Å invitere hele kullet på vors eller nach før rulling. Både de som drikker og ikke drikke, og ha sammholdskapende konkurranser. -At hele avgangs kullet går sammen i 17.mai toget og ikke deler seg opp i ulike deler av byen.
Felles russefeiringer med skolene
Felles arrangement som blir arrangert av noen overordnede hvor alle kan delta på en trygg måte.
Russestyret kan informere i russeteamet om felles arrangementer som alle kan delta på. Hvis det blir altfor mange kan russestyret lage flere arrangement samtidig slik at alle føler de kan komme.
Man kan starte allerede før russetiden. Gruppa mi for eksempel er alle jentene i klassen og har vært åpen for å ha med guttene også, slik at alle som vil kan føle seg inkludert i russetiden. Men i selve russetiden tror jeg det handler om å se litt rundt seg selv, prøve å få med seg de som faller litt utenfor, selv om man kanskje ikke er supergode venner. Selv om felles arrangementer er fantastisk for at alle skal ha noe å bli med på, kan det også være en god ide å oppfordre til at når man har fester så kan gruppa invitere folk samtidig som man kanskje kan ha en +1, slik at flere til og med fra andre skoler kan få føle at de er med på noe gøy. Jeg vet dette kan være vanskelige ting å slå igjennom med, men jeg vil tro det er viktig å starte inkludering og å prate med avgangskullene allerede før russetiden og før man er avgangskullet. Så gjelder det å være positive, heller gi en slags belønning til russen som er inkluderende, enn å gi refs til de som ikke er det. For om det viser seg å lønne seg å være inkluderende og åpen for alle tror jeg flere ville vært åpne for å slutte flere til.
[http://url350.forms.elfsightmail.com/wf/open?upn=u001.AR02rYVyYriTbwKk1W27gcl3hXE6USMEwqace8xkK3KpS6BURayPpBVHs8s9jnBDP3fm22ixqGjdqgGcInx-2Feiqusgm5otdiRTLOfG4b3ktAxfkdWke7kc92MUQ5s2rhGPmNnvzEKd3RR1-2Fx7LBBc6EogAcuYRkGne-2Fux5qMO5IowFbCGyrhCC2tH6xq-2B4Hi8fPjPf62UKYkrBEYJKSWKQ-3D-3D]
Ikke utestenge fra busser og grupper, la alle som vil bli med på rulling om det er plass, ikke skape drikkepress og ekskludere de som er edruruss
Arrangere store arrangementer som er åpne for alle som er russ.
Russetreff nærmere sentrum så alle som vil kan komme
- Ha en felles «slippfest» for heile russen ilag på starten av året. - Snakke om inkludering der feks alle skriver anonymt på lapper om dei har følt seg utafor eller frykta det + et tiltak fra kvar elev for å hindre det. - Gjere det like normalt og «innafor» å ikkje vere med i en russegruppe som å vere med. - Få folk meir engasjert i fleire ting enn fest og alkohol, som innsamlingsaksjon for kreftforeninga, uskyldige og gøyale knuter/utfordringer og sosiale arrangement ilag som fotball, bading, kjekke konkurranser, spele- og/eller pizzakveld. - Droppe alle russeknuter som har med alkohol og sex. - Heller ha russeknuter som får russen til å utfordre seg på nye områder og kan bidra positivt i lokalsamfunnet. Feks med barn, eldre, dugnad, idrettslag eller på andre måter skape eit inntrykk av russen som er noke anna enn fyll, bråk og fest. - Bare ha dåp, natt til 1. mai og 17. mai son fester før eksamen også vente med resten til etterpå, slik at alle kan føle at dei har mulighet til å vere med og faktisk klarer å fullføre året. - Tenke på russen som en helhet istedenfor grupperinger, invitere alle i og uten gruppe med på fest, rulling og på sosiale arrangement. - La alle få vere russ på sin egen måte, uavhengig om ein har ei gruppe eller bil, eller vil vere med å drikke kvar helg.
1. Arranger møter hvor alle kan komme med ideer til russetiden. 2. Sørg for at arrangementene er varierte, slik at det er noe for enhver smak. 3. Lag en gruppechat hvor alle kan holde kontakten og planlegge sammen. 4. Ha alltid noen åpne arrangementer hvor alle er velkomne. 5. Vær oppmerksom på at noen kanskje ikke har samme økonomiske muligheter, og planlegg derfor noen lavkost-aktiviteter. 6. Vis interesse og respekt for hverandres grenser og ønsker. 7. Feir mangfoldet i gruppen – alle har noe unikt å bidra med! 8. Ta initiativ til å inkludere de som ser ut til å stå alene. 9. Opprett en buddy-system hvor russ blir parret opp for å støtte hverandre. 10. Ha det gøy og pass på hverandre
Dere kan legge til en genser som russegrupene kan gi bort til en heldig person(uten navn bare logo) . Det kan fører til at gruppa kan gi en genser til en venn som kanskje ikke har råd til Russegenser med navn. Eller til venner som ikke er med på en russegruppe.
At yrkesfag evt kan være med på russedåp til studie. Eller at folk som går yrkesfag kan samles å ha dåp sammen. Går selv yrkesfag og det blir ingen russedåp da jeg er den eneste som skal være russ på trinnet i år.
- Ha en egen inkluderingssjef og skap et godt forhold med ledelsen på skulen sånn at det er lett å sei ifra og lett å ta tak i ting. - La russen ha lokaler dei kan disponere til feks sosiale kvelder og arrangementer ilag.
Syns at alle skal spørre alle som er russ om å være med på felles ting eller spørre om forslag event ha anonymt forslag sånn at alle får vært med å bestemme, tror det blir så mye bedre med inkludering da:)
en eller annen bar/ klubb eller et sted (helst noe inne) hvor alle som bor i området som er avgangselever kan komme inn gratis. Det gjør at ingen blir utestengt.
Inkluderings busser/biler som hvem som helst kan sitte på med, må arrangeres av enten skole eller russestyret
Mer Fokus på fellesskap og samhold fra vg1 slik at man kan lage russegrupper på tvers av klasser. Kanskje du finner venner du egentlig ikke hadde trodd du passa med, men likevel blitt en sykt bra gruppe.
Felles russe arrangementer arrangert av skolen istedenfor elever
At folk tenker inkludering litt mer og ikke bare op de rundt seg Ansvar og roller Sette av til og ressurser Lage rutiner Skape en kultur Være åpen og skape tillit Få et godt samarbeid
Ha flere felles arransjemeneter for hele kullet som felles pynting av russedresser der utstyr er sponset av skolen, BK fest, felles edru bading før 1.mai, ØL og annet der alle er inkludert og invitert!
Arrangere mere felles, kanskje en app der alle fester i området blir lagt inn slik at alle kan være med, åpne rulling for flere folk, gjøre det mere affordable for flere å kjøpe russemerch og dress å sånn
Sørg for at alle har det bra, det bidrar til at man vil være mer med i rt og mer ut, ikke press til å drikke, blir mer gøy for alle sammen når det ikke er dårlig stemning, da kan noen drikke og andre ikke, spør alle du kjenner om de vil være med ut, fler jo bedre, vær åpen, man føler seg mer inkludert når andre er åpen å snakker ut om hvordan man har det og sist, men ikke minst ha det gøy!
At på hver vgs så finnes det konsept for folk som ikke har konsept!! Så blir man kjent med flere mennesker også som er litt kult
Ha felles arrangement for både de med buss og vandre. Dersom det ikke er full buss/van så går det an å spørre de som ikke er på gruppe eller er vandre om de vil bli med :)
Flere sosiale arrangementer spesielt for de som ikke har russegruppe, men ønsker å være med på russetiden. Eksempler til arrangement er å pynte russedressene, gjøre russeknutene og vorset sammen.
Ha sosial ting for alle dom er russ. Eks. Fester eller ting på skolen som alle kan være med på??
Det jeg tenker er at hver klasse blir en hel russegruppe ilag, ikke at det blir flere russegruppe i sammklasse. Men at en hel klasse er i samme russegruppe og dermed blir alle en samla gjeng.
Bedr spredning av informasjon som at man kan prøve russedress. Slippe inn folk til å prøve russedress uten at man er i en gruppe. Flere arrangementer som er lavterskel. Enklere å finne russeknuter. Billigere ting og arrangementer.
Felles opplegg for all russen og det å invitere folk som ikke er i grupper til vors og fest
- forskjellige «events» som er åpen for alle
- felles arrangementer i klassen/tvers av russegrupper der alle blir invitert avhengig av om de er på gruppe eller ikke - russetreff for all russ, der alle er velkomne (gratis arrangement) - arrangere spillkveld for alle i klassen, som er russ og ikke russ. - de som har lyst og råd kan dra på overnattingstur i skogen en natt. (uavhengig om du er russ eller ikke)
Å ha en felles russegruppe for hele russekullet på skolen, og/eller ha felles- arrangementer for russ på en eller flere skoler.
Jeg synes at det er veldig viktig å ta med alle og la alle få en fin russetid. Derfor synes jeg at man burde ha mer åpne grupper og ikke så stort press på penger slik at flere vil og får bli med. Jeg tenker også at det er viktig at alle blir spurt. Kanskje det kan være en ide å ha en gruppe per skole. Så kan man velge ut noen som tar seg av en kul logo og så kan alle få like klær. Det kan være hyggelig??
Starte russetiden etter eksamens perioden og få russestyret til å arrangere aktiviterer, evt. der man blir delt inn i lag slik at man får seg nye venner
For å skape en mer inkluderende russetid for tredjeklassinger på videregående, er det viktig å fokusere på tiltak som fremmer fellesskap, respekt og deltakelse. Her er noen forslag: 1. Inkluderende arrangementer: o Arranger fellesaktiviteter der alle russ kan delta. Dette kan være alt fra temafester og idrettsarrangementer til kulturelle utflukter. Ved å inkludere alle, uavhengig av hvilken russegruppe de tilhører, skaper vi et mer samlet og inkluderende miljø. 2. Russestyret som forbilder: o Russestyret bør gå foran som gode eksempler. De kan oppmuntre til inkludering ved å være åpne, vennlige og imøtekommende. Dette kan inspirere andre russ til å gjøre det samme. 3. Mentorordning: o Etablér en mentorordning der eldre russ veileder yngre russ. Dette kan bidra til å skape vennskap og gi tredjeklassingene en trygg person å snakke med. 4. Inkluderende kommunikasjon: o Bruk sosiale medier og andre kommunikasjonskanaler til å spre informasjon om arrangementer og aktiviteter. Sørg for at alle russ får den samme informasjonen, uavhengig av hvilken gruppe de tilhører. 5. Fokus på mangfold: o Russetiden er en tid der ulike interesser og personligheter møtes. Legg til rette for aktiviteter som appellerer til forskjellige grupper, for eksempel sport, kultur, musikk og frivillig arbeid. 6. Foreldreinvolvering: o Involver foreldre i russetiden. Dette kan gjøres gjennom foreldremøter, informasjonsbrev og samarbeid med foreldreutvalget. Når foreldre er engasjert, blir de bedre rustet til å støtte sine barn og bidra til et inkluderende miljø. 7. Anti-mobbekampanjer: o Sett fokus på nulltoleranse for mobbing og diskriminering. Lag kampanjer som fremmer respekt og toleranse. Dette kan bidra til å skape et trygt og inkluderende miljø der alle føler seg velkomne. 8. Evaluer og justér: o Etter russetiden bør det gjennomføres en evaluering der alle russ får muligheten til å gi tilbakemeldinger. Dette kan brukes til å forbedre inkluderingstiltakene for neste års russ. Husk at inkludering handler om å skape et miljø der alle føler seg sett, hørt og verdsatt. Ved å implementere disse tiltakene kan vi bidra til at russetiden blir en positiv og minnerik opplevelse for alle tredjeklassinger på videregående .
At skolen kan være med på å tilrettelegge for en bedre russetid som å finne på at alle skal spleise på en felles hettegenser og at skolen eventuelt kan være med å bidra sånn at alle får hettegenser, ikke bare dem som ikke sliter økonomisk. Russetiden vil alltid være der uavhengig om skolene vil det eller ikke. Derfor tror jeg at det vil skape et mer inkluderende samfunn/kultur dersom skolene hjelper til og engasjerer seg i at alle skal føle seg inkludert i russetiden.
Lage faste steder der bussene har lov til å være slik at de ikke blir kastet vekk og vandre som da har kommet dit står igjen mens bussene må dra. Det skjer alt for ofte
Det at ein har ein fast plass å vere har hjelpe Førde til å inkludere alle uansett om du er på buss, van, vanleg gruppe eller ikke… du er alltid inkludert og velkommen på området som russ
Vi i Selbu har tenkt my på skole russegenser slik at ingen føler seg uttafor når gruppene går i gensere med navn på. Selv har vi vært veldig flink til å oppfølge at alle som vil har en gruppe de er inkludert i det tilsvarer bare 5 styk som ikke er i gruppe og som heller ikke ønsker gruppe. Samtidig for at de skal føle seg inkluder har vi et lokale eller en fast plass hvor all russ er velkommene uansett gruppe eller ikke. Dette ser vi på som et supert tiltak slik at vi som er avganselever kan være samlet selm om det er grupper, samtidig har vi felles dugad slik at ingen skal betale felles turer vi gjennomfører selv m.t.p lite penger i familen f.eks. så kan alle delta uten å føle på at de ikke har penger nokk??
[http://url350.forms.elfsightmail.com/wf/open?upn=u001.AR02rYVyYriTbwKk1W27gcl3hXE6USMEwqace8xkK3JIgx5CBv3v44zSPXuLlW6RUzBMZNl9eICF4lDMJiG0-2FF2WQcPLz9wnmx91fWnVUCw75jcXU60sBmhNV0v370Xr5L9NndDv9FLnmt90Lc0wvHtqo6bMK13fnk18o00A3U5XxYzTiP4ETK6iv9v6Wp-2FFfqObEHEOYYmEXAWTDZiF7-2Bwy0f74tyMopSqVTOK712s-3D]
Felles grilling og bading for alle som vil komme av russ 2024 på ølberg stranda??
Felleslokalet som all russ har tilgang til så d er en plass alle kan være
Ikke alle avganselever ønsker å være russ, og det må være helt greit. Andre ønsker å være russ, men har ikke like mange å være med. Naturligvis kan ikke alle være på samme gruppe, og man kan ikke tvinge grupper til å inkludere mennesker de ikke er like gode venner med. Det jeg tror kan gjøre russetiden mer inkluderende er om skolen/ russestyret arrangerer flere arrangement hvor alle avgangselever er invitert- uansett om du er russ eller ikke og om du er på en stor gruppe eller ikke. Det er typisk at de store gruppene er på fester sammen, mens de mindre gruppene blir stående mer utenfor. Arrangement hvor alle er velkomne vil forhåpentligvis føre til godt oppmøte og muligheten for oss til å bli kjent med hverandre. Personlig var jeg på utveksling VG2 og måtte bytte skole på VG3, og det er kjempemange på kullet mitt som jeg ikke kjenner og ikke får 'muligheten' til å bli kjent med siden det definitivt er vanskeligere å bli kjent med mennesker utenfor gruppa di i skolehverdagen enn det ville vært om man var på ulike arrangement sammen. Russetiden er en fin tid, men det blir veldig fokus på grupperinger og 'status' ved å være på den største og beste gruppa, og jeg tror mange på de mindre gruppene som ikke vil legge like mye energi og penger i russetiden havner mer utenfor, noe som er veldig synd da vi alle ønsker en fin avgangstid. For å få til dette, trenger skolen et aktivt russestyret, og dessverre har ikke alle det. Skolen vår for eksempel, har et veldig svakt russestyret som gjør at vi som ikke er på de største gruppene havner litt 'utenfor'.
Ha russeturnering mellom skoler, nesten lik som fadder leker bare med russen! Dette kan også gjøres mellom linjer, feks jeg går drama, da kunne vi hatt en konkuranse mot eks munch som har musikk og danselinje. Studie vs en annen studie på en annen skole
Frederik II vgs I rødskrift, med stjerner tegnet og
Flere russetreff til de som er under 18. og flere russetreff oppe i nordnorge. Egt bare mere til de som er under 18 fordi vi får ikke vært med på noen av russetreffene.
Åpen gruppe som inkluderer alle og alle kan være med om de vil
Jeg tror at patchen «du er ikke russ uten buss», fører til noe særlig inkludering. Det gjør så de med buss føler seg mulig mer verdt enn andre? Jeg ser dere også har patchen «russ selv uten buss», men med en trehjulssykkel, noe som får de som ikke har buss, til å føle seg mulig mindreverdige. Dette kan vøre tiltak jeg føler dere kan gjøre noe med.
Felles hettegensere/lignende til hele avgangskullet, for å styrke fellesskapsfølelsen og i tillegg inkludere de som ikke har noen russegruppe
Russeknuter som kan inneholde å møtes en plass sammen. Eksempel til russeknute: få med så mange du kan, gå ned til Kreftforeningens kontor og lag 5 «Fuck Cancer» armbånd.
Skulen lager opplegg for russ, og lager et program for russen å delta i på skulen for å få dugnader, hjelp med å lage russegruppe, logo og gir opplegg som gjør at man får meir «premie» eller dugnad, desto meir man er i gruppa. Sånn at det fører til at folk vil ha større grupper. Men ikkje på en måte sånn at folk «abusa» opplegget eller hjelpa.
flere felles russe arrangementer, ting som russen ikke trenger å planlegge og hoaste selv. sånn at folk som er russ aleine sånn som meg bare trenger å dukke opp og finne andre russ å være med. det er vanskelig å bli inkludert hvis du ikke vet hvor du skal dukke opp.
Å se seg ekstra rundt om noen er alene/når man drar til steder så passer man på at alle blir med eller i hvert fall få sjansen til å bli
Fellestelt og fellesrussegruppe for alle avgangselever
Hei abu! Selvfølgelig, her er en liste med kreative løsninger for å fremme mer inkludering i russetiden: 1. Arranger temadager der russen kan kle seg ut og feire ulike kulturer og tradisjoner. 2. Opprett en mentorordning der eldre russ kan veilede og inkludere yngre russ som er nye i russetiden. 3. Organiser inkluderende aktiviteter som ikke er alkoholrelaterte, for eksempel utflukter, idrettsarrangementer eller veldedighetsprosjekter. 4. Lag et inkluderende og mangfoldig underholdningsprogram under russefeiringen, som inkluderer ulike musikksjangre, dans eller kulturelle opptredener. 5. Oppfordre til samarbeid mellom ulike russegrupper for å skape et fellesskap og inkludere alle. 6. Arranger workshops hvor man designer russedressen sammen eller foredrag om mangfold og inkludering, der russ kan lære om ulike perspektiver og kulturer. 7. Russestyrene på skolene kan samarbeide med resten av styrene i regionen sin for nærmere samhold 8. Oppfordre til å inkludere russ med ulike interesser og bakgrunner i planleggingen av russeaktiviteter og arrangementer. Håper disse kreative løsningene kan være til hjelp ??
Spørre folk om de vil være med, gå bort hvos du ser noen alene og sist men ikke minst møt nye folk og bli venner og ha det gøy sammen, det kan bety mye!
For å ta vare på ungdommen, burde kommunene være en god støtte til russen ved å evt leie ut lokaler, eller lage arrangementer så alle har en mulighet til å føle seg inkludert, noe som enkelte kan føle på under RT. Dette er desverre ikke noe de fleste foreldre kan styre, så om de som sitter høyere opp hjelper til, kan RT bli bra for alle. Dette burde bli snakket om i regjeringen, så de kan komme frem til avtaler som hjelper oss alle nå, og under RT fremover.
At russedress/russeservice kan arrangere eller sette igang initiativ til aktiviteter alle russ kan være med på. Innenfor ulike regioner, for eksempel russekroer eller karaokekvelder på utesteder rundt om i landet. Trenger ikke være at dere betaler for det, men at dere oppfordrer eller planlegger noen slike aktiviteter:)
Ha med inkluderings sjef i russestyret, som politi. Ha inkluderings sjefer i russegruppene. Sånn at hvis noen ikke vil gå til den i styret kan de gå til den i gruppa også samarbeider de to sjefene med å hjelpe til inkludering. Eller at det ikke blir så gruppert, altså hvis vi ha en lek som fylla fotball så blander vi lag og i stedenfor å ha en russegruppe på et lag. Ha arragament som alle kan melde seg på hvor det ikke er noe krav om å drikke, for det er nok mange som føler seg litt utenfor fordi de ikke drikke på grunn av religion, ikke gammel nok eller egne personlige valg.
invitere hverandre til vors/fest, på tvers av klasser/grupper/interesser
Russedress kan samarbeide med noen som lager kule logoer som kan fikse en felles logo for russekullet, som all russ fra over alt kan kjøpe og bruke før og i russetiden.
En felles gruppe på tvers av alle klassene, altså hele russekullet har en felles russegruppeordning. Felles russearrangement mener jeg også er viktig, ikke bare fyll og fest men kanskje også f.eks film kvelder eller tenne bål å grille sammen. Dette er det vi jobber med på skolen vår, og er kjente for inkluderende russetid?? GOD camp hvor all russ for komme inn er også en vesentlig faktor
Mine forlag til bedre inkludering i russetiden er flere arrangementer gjennom kommunen og skoler. Dersom det hadde vært tilbud for alle, i tillegg til lave kostnader, kunne mange deltatt. Det hadde også vært mulig å motta informasjon lettere enn slik som det er nå hvor ulike arrangementer ikke er opplyst for alle.
Russetida er en tid hvor mange enkelt kan føle seg ekskludert og/eller utelatt. Men det er mange måter å bidra til inkludering på. Noe av det viktigste for min skole har vært å etablere en inkluderingssjef i russestyret slik at dette problemet virkelig blir tatt på alvor og blir gjort noe med. En slik sjef har ansvaret for å kommunisere med elevene året de er sjef og bidra til at alle får en stemme i russehverdagen. Det er også veldig effektivt med anonyme og ikke-anonyme spørreundersøkelser sendt ut til hele skolen, slik at alle som er russ kan gi sine meninger, uten å måtte være av de mest populære. Slike spørreundersøkelser kan for eksempel inneholde spørsmål om hva folk vil at skal skje på skolen deres i russetiden, hva som er viktigst for dem, eller hvor det er mest egnet for flest at felles møtepunkt skal finne sted, o.l. Det viktigste er rett å slett å gi alle en likeverdig stemme. Popularitetskonkurranser som eneste beslutningsmetode, er en sikker oppskrift på at mange føler seg ekskludert og lite motivert til p bidra i fellesskapet. Det handler om å skape en trygg fellesarena hvor alle russ kan snakke åpent om sine meninger.
- Lage teams gruppe med hele trinnet der man kan invitere til felles aktiviteter i RT, feks grilling, fylle fotball turnering. - Være åpen for å invitere andre utenfor egen russegruppe på ting som skjer
Skape felles aktiviteter som er gratis
Invitere alle selv om man ikke er venn med de, bli kjent med nye og nyt russetiden med venner og nye. Alle fortjener å være med! Russetiden er for alle for å feire og ikke for å hate og ødelegge for hverandre. Vi må stå sammen!
Leie et festlokale av kommunen hvor alle avgangselever kan feste i under russetiden! Og ha et avgangsball ikke bare for russen men for hele avgangskullet!
Felles leker (hvor man deles inn i randome grupper så man kan bli kjent med nye)
Flere arrangementer som er åpne for alle og som ikke er lukket for bare grupper eller busser.
1. At hver person ansvar og gjør noe med det. Å Tørre. 2. Ha felles arrangementer der alle er velkommen. (Hvis med musikk, så ikke bare russemusikk og inkluder alle musikk smaker) 3. åpenhet for nye folk, nye meninger og nye ting. La alle ha en stemme i valget*
På Skeisvang startet vi skoleåret med å lage egne gensere til skolen for at alle skal ha noe å bruke i stedet for gruppe-gensere. I tillegg har vi obligatorisk klassevorsj før russeball, vrengecamp og dåp. De site årene har det også blitt vanlig i Haugesund at grupper og busser har fotballkamper mot hverandre, men i år skal vi arrangere fotaballkamper mellom skolene som en sosialt arrangement. Den 16.mai blir fort en dag hvor grupper er i fokus, men vi vil ha et arrangement på et stort fellesområde kun for russen, hvor alle kan være samlet en siste gang. Nytt for Skeisvang i år er også revy. Revyen har samlet studiespesialiserende og musikk, dans, drama-linjen på en helt ny måte, hvor vi samarbeider og har det utrolig gøy på tvers av linjene. Etter denne skal vi også ha en revyfest for russen, hvor klassevorsj igjen vil være obligatorisk. Klassevorsj er absolutt en fin måte å vite at alle har noen å være sammen med før arrangementer, og det har gitt god respons. Skeisvang inviterer også til Russedress-verksted før russetiden, hvor alle skolene i Haugesund kan komme på ettermiddagen og ordne dressene sine sammen, og få hjelp med symaskiner og lignende. Dette skaper et fint fellesskap i en travel tid. Russestyret på Skeisvang jobber aktivt med inkludering nettopp ved å gjøre alle disse tingene, og det har fått utrolig god respons fra både elever og lærere på skolen.
Opprette flere felles arrangementer for alle russ, buss eller ikke. Trenger ikke være noe ekstremt flotte greier, men kun en mulighet for et sted man kan møtes uten press på å måtte ha noe spesielt. Kanskje noe mindre enn landstreff som også gjør at det blir billigere for folk å møte opp. Eget utested for 3.klassinger i sentrum? Pop up Events på forskjellige utesteder gjennom russetiden?
I Hammerfest har noen russ buss og noen van men det som er mest populært er telt. På den måten har alle russ et sted å være å slipper finne gruppe og jobbe dugnad i årevis+ mer bærekraftig. Dermed er det et godt forslag hvis kommunene, skolene eller andre eksterne bedrifter blir med å sponse og legge til rette for russen som helhet.
Spør og se å få med alle! Finn på en aktivitet eller en fest der alle får vært med og blir respektert og tatt vare på. Ha omsorg til hver og en når dere finner på nor
Når det er noe som skjer/dere skal ut, pass på at det ikke sitter 1 eller 2 som ikke har blitt invitert. Og inviter selv om man tror noen kommer til å si nei
Redusert pris på vg-lista eller andre konserter.
Vi i russestyret har bestemt at de som ønsker å delta på arrangementer kan gjøre det uavhenging om de betaler russekontigent. De får da mulighet til å være med på alt, ved å bare betale en liten inngangs sum. Dette fører til at skillene mellom de som har god råd og råd.
Studieruss bruker å utestenge yrkesfagrussen med å ikke la dem komme på fester og arangemanger de har. Dette gjør at mange ikke får en like bra russetid som studierussen. Russ er russ, om du går 2 eller 3 år på skolen betyr det alikevel at man er ferdig med skolegangen sin dette året. Hvorfor blir ikke da yrkesrussen sett på like bra som studierussen? Som yrkesfagruss selv synes jeg dette er veldig dårlig for russen, studierussen er utestengene og bryr seg kun om dem selv. Hvorfor kan ikke alle bare være med hverandre?
Det har vært mye utestenging og mobbing på svartrussen sin side. Da jeg har bestemt å gå vg1 på nytt for andre gang og gå ut i bedrift etter det. Da fant jeg ut at jeg skulle være russ med mitt eget kull også i tillegg til at jeg bare går et år skole. Da har de vært veldig på den at når man går vg1 er det ikke mulig og være russ som om det var regler. Jeg tenker det og få lærere, politi og større menesker (voksne) til og prate om det her. Fordi ikke alle har det like lett Mtp familie og venner og da bli utestengt og slengt dritt etter er ikke gøy. Evt at hvis noen føler at de blir utestengt og ikke inkuldert at de kan gå til voksne som har litt styring og fortelle dette så de kan ta en prat med de det gjelder. Flere år på skole har jeg aldri følt meg inkuldert og det er ofte fordi jeg ikke passer inn. Enten er man rik eller så må man være oppvokst og ha en vennegruppe i flere år. Dette er fra mitt synspunkt. Og kunne inkuldere alle i russetiden hadde vært en fin ting, vi skal jo tross alt feire at vi er ferdig på skolen. Da skal det jo ikke være drittsnakk og hat mot folk. Hvertfall hvis de ikke gjør noe feil. Få fram dette at man kanskje har noen voksne og eller politiet som samarbeidspartnere. Da russetiden våres foregår ute i telt hadde det vært fint inni mellom om en voksen kom innom og sjekket til dette. Av og til er det vold og av og til slenges det dritt. Vi er tross alt enda «barn» og skal lære. Og ingen lærer om ingen skal vise oss hvordan man oppfører seg mot andre
Billigare! Bedre mulighet for flere å kunne bli med, ikke lett for alle å fikse penger fra egen lomme eller har ikke tid til dugnad. Det er også en fordel om det skjer flere felles arrangemang som gjør at flere kan bli med på aktiviteter, slik som LS :)
Alle russ på skolen får samme «russegenser» slik at alle har en russegenser å ingen går å er helt uten gruppe/genser.
- russedåp på skolen, med de på skolen/klassen - inkludering for alle, selv med og uten alkohol -
Vi har et felles telt/sted hvor hele russen er velkommen. Sørge for at alle som vil er med i en russegruppe. Felles skolegensere til alle på skolen slik at slør har en russegenser. Ulike arrangementer for russen som ikke trenger å inneholde alkohol, slik at man blir bedre kjent med hverandre.
Universielle russeklede. (Samme farger elle design).
Her på skulen har me ei svær jentegruppen og ei svær guttegruppe med heile kullet sjølv om me høyre til ulike gjenger har dette fungert betre enn venta. Her må ein rett og slett berre vere instilt på at dette skal vere ei feiring for alle. Dette har ført til at me som jentekull har blitt meir samansveisa. Alle må her vere instilt på at ein skal få det til for at det skal gå. Eg trur det hadde vert veldig bra om alle hadde klart å samle seg i store grupper i staden for små
La russen få disponere arealer slik at alle russ kan være med på det gøye. Invitere til idrett dager ute hvor alle kan være med, uten at det koster noe. Uten drikkepress som det ofte er på fester.
Få gradvis nedgang på russegruppene og satsebussane og lag et felleskap for heile russen på skulen. Russetida handlar om å feire ferdig skulegang med HEILE kullet. Å fjerne russegruppene vil ikkje skje umiddelbart, og det blir upopulært om det blir pressa på russen av ytre faktorar. Vi bør heller starte smått. Russen er god på å støtte gode saker, kreftforeninga og nei til voldtekt osv. Inkludering kan bli ein av dei tinga man har fokus på. Poste på internett slik som det med samtykke. Det vil spre et fokus rundt det, og gjere alle meir bevisste. Det bør vere kult å inkludere, og uakseptabelt å ikkje gjere det. I tillegg kan det leggast inn som en av russeknutene. Slik at det kan belønnast å vere inkluderande. Mange skular har og en inkluderingssjef i russestyret. Denne inkluderingsjefen bør få en større rolle, for enn så lenge har eg som russ ikkje engang fått med meg kven som er inkluderingssjefen på trinnet mitt. I tillegg bør russen bli flinkare på å lage arrangement for HEILE russen. Det blir fort slik at kun ei russegruppe eller to blir invitert. Dei som står uten gruppe blir aldri det. På skulen min har festsjefane arrangert to arrangement for heile russen før russetida i det heile har starta. Det er med på å bygge samhold i trinnet både i klassene og på tvers. Men alt dette er ikkje lett å endre på, særlig ikkje fort. Utestenging har blitt en tradisjon, og tradisjonar tar tid å endre på. Men det eg vil trekke mest fram som en fin start på vegen mot ei meir inkluderande russetid er det med å spre budskapen på sosiale mediar. Eg ser enkeltpersonar poste om det innimellom, men har aldri sett ei einaste russegruppe nevne noke om det. Sosiale mediar er ungdommens plattform. Det er lettaste måten å nå fram. Innlegg lignande det om samtykket som eit stort antall russegrupper no har posta bør lagast om inkludering. Russen er en gjeng med unge lovande, så plass til en god sak til er der alltid! Fra russeservice og russedress sin side kan det inkluderast patches i grunnpakkane. «Eg inkluderar» feks. Slik som der no kjem med for kreft og samtykke. Den mest effektive måten å gjer det på, etter min meining, er å få budskapet spreidd, og det på så mange måtar som mulig. Gjer det kult å inkludere.
Felles genser, samt felles opplegg som fester osv
Vi skal lage aktiviteter i russetiden som passer for alle der alle kan være me. Ilag me aktivitetene skal vi lage bål og grille
på skulen vår e problemet at rødrussen hata på svartrussen, so mange som går yrkesfag kjøpe røde russekle.. kanskje reklamere meir av d å vere svartruss og ikkje berre rødruss?
Felles feiring, hvor hvem som helst kan komme. Ute på et stort område hvor flere skoler kan møtes å feste sammen
Vi har lagd ett festspill i entrepenørskapsklassen der vi fokuserer på samhold og holder fokuset borte fra alkohol. Vi heter Kaoz UB! Gjerne sjekk oss ut på tik tok Kaoz.ub
Satsing på felles generelle russeklær for byer, bygder eller bydeler: bidrar til å styrke samholdet og fellesskapsfølelsen blant russen. Dette kan inkludere å designe og produsere ensartede klær som representerer den lokale identiteten eller tilhørigheten. Ved å ha felles klær kan man også redusere konkurransen om å skille seg ut gjennom dyre eller overdrevne antrekk, og heller fokusere på å samarbeide og feire sammen som en større enhet. Dette kan også bidra til å fremme inkludering ved å skape en følelse av likhet og fellesskap blant alle russekullene i området.
Felles arrangementer etter skoletid, som kan gjøres på skolens område. For eksempel vors med klassene! Kan arrangeres av elevene, men at skolen tilrettelegger så en for oppholde seg på skolens område. Om det er plass til alle er det lettere å inkludere alle
Lage fellese temafester/opplegg flere dager/kvelder i russetiden slik at alle kan delta på ting. Dette kan få russ til å føle at de er en del av noe??
Aller først, stoppe å lage et så stort press på populæriteten og hvem som er best. Dette er noe alle må bidra med før man kan starte med inkluderingen. Neste er å heller evt være grupper med de man trives med og som gir deg energi. Er du i en gruppe som du trives med kun noen få, skaper det ekskludering bare i en liten gruppe mennesker. Arrangere flere mulige arrangementer, for alle og helst i en mindre prisklasse. Mye av russetiden handler om penger og hvem som har mest penger for å få best gruppe. Sånn trenger det ikke å være. Russetiden hadde vært mye bedre om vi byttet fokus fra best og penger, til inkludering og morro! :)
1. felles fester på tvers av skolene 2. rusfrie arrangementer 3. kveldsarrangementer som å grille, pynte på dressene osv. 4. mer fokus på vandrerussen, flere arrangementer for vandre 5. flere gratis eller nesten gratis(billige: max 100kr) arrangementer
invitere alle til rimelige aktiviteter. Ikke alle har mulighet til å delta hvis det skal koste så mye, men også for å bidra til å unngå presset om å bruke masse penger i russetia, kjøpepress osv? gode alternativer er filmkveld/spillkveld hjemme hos noen, organisering av piknik på stranda/parken, lage mat sammen??
Ha felles samlinger Hindre drikke- og narkotikapress Vise respekt til alle Ta ansvar om du ser en som er alene Vær et forbilde
Jeg er i år med i russestyret på min skole og vil fortelle litt om hva våre/ mine tanker er: En inkluderingsmetode kan være det å finne på noe med klassen. Det må ikke alltid være drikking og alkohol inn i bildet, men for eksempel det å gå på bowling sammen, eller å spille volleyball ute en sommerdag. Noe annet kan være å ha klassevorsj før eventuelt en fest som arrangeres for russen på skolen. Dette skaper samhold og alle i klassen blir invitert. Vi hadde dette etter en grøtfest i Desember og det var en god stemning! Vi på Kopervik Vgs har også valgt å ofte invitere russen fra Åkrehamn Vidergående skole til våres arrangementer. Og dette er på grunn av at det er en yrkesfaglig skole der det ikke er så mange som går vg3. Og vi synest derfor at de kan få være med oss. Også de på Karmøy som er lærlinger pleier å bli invitert, sånn at de også kan ha en mulighet til å få feire russetiden om de ønsker det. Vi skal også arrangere en bilrebus og da vil alle på hele skolen ha muligheten til å være med! På vår vrenge/ dåpsfest skal vi invitere de fra yrkesfag på Åkrehamn og lærlingene. Vi har også fikset en shuttlebuss som skal frakte russ fra vår skole til landstreffet i Stavanger, om de ønsker å ta buss. Dette vil da være til en litt billigere penge enn det som landstreffet selv arrangerer.Vi prøver å ha fokus på at alle skal få være med om en har lyst og at det ikke skal koste sånn altfor mye. Dette er på grunn av at vi vet at folk ofte ikke er med på arrangement om det er for dyrt… Vi har arrangert nattcup i fra 8. klasse og oppover for å samle inn penger til arrangement. Nå senest hadde vi perling til Kreftforeningen der alle som ville kunne være med å perle armbånd til seg selv og til at vi kunne selge de til Krafttak mot kreft. I år føler jeg vi har et godt årskull med flinke personer til å inkludere andre! Alle på trinnet som ønsker, har sjansen til å delta på aktiviteter vi i russestyret arrangerer for oss russ på skolen! Også russ fra Åkrehamn Vidergående.
Inviter de som sitter alene bort til deg, inviter de som ikke har en russegruppe med de samme festene. Arranger arrangementer der hele russekullet er inviter selv om enkelte ikke har en gruppe. Vær imøtekommende og smil til personene du ser
Russegenser som står for hele Bergen
Hei! Her er en del forslag Kulturelle arrangementer: Arranger filmkvelder, teaterforestillinger, kunstutstillinger eller konserter med lokale artister. Dette kan gi en kulturell dimensjon til russetiden og inkludere ulike interesser blant russen. Sportslige aktiviteter: Organiser idrettsarrangementer som fotballturneringer, volleyballkamper eller andre sportsaktiviteter. Dette gir russen muligheten til å være aktive og konkurrere på en morsom måte. Frivillig arbeid: Involver russegjengene i frivillig arbeid som å hjelpe til på sykehjem, arrangere aktiviteter for barn eller bidra til å rydde strender eller parker. Dette kan bidra til å skape en positiv samfunnsmessig innvirkning og gi russen en følelse av å gjøre en forskjell. Workshops og foredrag: Arranger workshops eller foredrag om relevante temaer som mental helse, rusforebygging, seksuell helse eller bærekraft. Dette kan gi russen nyttig informasjon og bidra til personlig utvikling. Miljøvennlige initiativer: Oppmuntre til miljøvennlige handlinger som å arrangere søppelplukkedager, fremme gjenbruk av kostymer og dekorasjoner, eller delta i tiltak for å redusere plastforbruket under russetiden. Inkludering av alle: Sørg for at alle føler seg inkludert og velkomne til å delta i russetidens aktiviteter, uavhengig av sosial bakgrunn, interesser eller preferanser. Skap et inkluderende miljø der alle kan føle seg trygge og respekterte. Kulturell utveksling: Arranger arrangementer som fremmer kulturell utveksling, for eksempel internasjonale matkvelder, språkutveksling eller kulturaftener der russen kan lære mer om ulike kulturer og tradisjoner. Sosiale arrangementer: Selvfølgelig er det viktig å inkludere sosiale arrangementer som fester, grilling, pikniker eller andre sammenkomster der russen kan slappe av og ha det gøy sammen. Det som går igjen er arrangementer, det at dere som leverandør kan gjøre det mer tilgjengelig for alle å kunne ha sammenkomster
Mer fokus på sosiale russe tradisjoner på alle skoler. Feks russeball, dåp, rebus osv. Enda noen skoler har det er det fortsatt mange skoler bla min som ikke har noen felles aktiviteter for russen. Det er vanskelig for to tre elever å få til dette alene, derfor burde det starte hos ledelsen og elevrådet på skolen.
• invitere folk på fest som kanskje ikke har andre plasser å være • ta med folk i russegruppe som ikke har en gruppe fra før
Lage til felles fest der alle på kullet er velkommen. Være opne om å bli kjent med nye og ikke bare være med dem i gruppa og inkludere om man ser noen ikke er med i en gruppe.
En felles gruppechat for hele kullet som går på skolen, via for eksempel teams, hvor absolutt alle i kullet blir lagt til. Chatten er styrt av skolen og en i russestyret. Her legger man ut alle felles arrangement for russen, så ingen går glipp av noe. Dette medfører at alle får være med.
spør om folk vil være med, ikke utestenge
Felles frokost Felles sted å være Snakke med folk som er alene - ta inisjativ Organiser diverse aktiviteter
En piknikk med alle elevene på trinnet i Frognerparken
Flere telt som er felles på skoler som alle kan komme til. Få rektor og ledelse til å være mer ivrig med russetiden
Heisann! Jeg selv har følt på utenforskap i russetiden. Heldigvis tok noen i klassen min ansvar og lagde en gruppe for de som ikke har noen å vere med i russetiden, noe jeg synes er veldig fint siden ikke alle tørr å ta intiativ selv. Dette er i seg sjølv en god ide, men en som krever mye av enkeltpersoner. Noen av mine andre ideer som er litt mer overordnet for å skape større inkludering for russen er blant annet å sørge for at det blir lagt til rette for fellesarrangementer for alle som feirer 13års skolegang, uansett om man er alene eller i grupper, å koble inn skolen sitt ledelsesorgan og foreldre i planlegging av russetiden, og ikkje minst å la russen få mulighet til å leige lokaler og områder slik at det er mulig å skape større arrangement for russen?? På denne måten kan vi bidra til å skape ett nettverk for russ både i nærområdet og på større basis, noe jeg tror vil føre til større grad av inkludering????
Man kan enklere inkludere ved å arrangere felles arrangementer, disse må være gratis slik at alle har mulighet til å komme, det burde også være flere arrangementer slik at man kan ha både alkoholfrie og alkhol arrangementer slik at alle er komfortable og har sjangsen til å være med om de ikke føler seg trygge rundt alkhol. Tema på arrangementene kan være bra, det skaper mer variasjon.
Vi i Wang Hamar har veldig fokus på samhold og inkludere hverandre. Men også med andre skoler. Vi har derfor som forslag at vi skal lage en stor Tema fest der alle russ skal bli invitert. Det skal være morsomme leker og konkurranser! Og om du er gutt eller jente eller selvfølgelig noe annet så skal DU være invitert og kose deg på denne spesielle dagen med russen. Vi er Wang! Sammen er vi sterke??
Arrangere egne fester for hele russekull/russeklasser. Det skaper enda bedre samhold i klassen og man kan teste festing og lene seg på folk man kjenner.
Russebusser / vaner som kan leies inn av selskaper som man kan betale seg inn på som en slags dagspass. Sånn at alle kunne prøve å få kjenne på stemninga som en buss eller van kan ha i russetiden. Disse kan ha ulike ruter om i landet.
For å øke inkluderingen under russetiden er det flere ting man kan gjøre, og her kommer noen av mine forslag: - Gratis busskort med kollektivtransporten i fylket under russetiden. Dette kan bidra til inkludering ved at alle typer russ kan komme seg rundt, og delta på arrangementer eller aktiviteter man planlegger. - Felles russegensere for hele kullet Dette er jo på en generell basis et inkluderende tiltak, men spesielt for de som ikke har en gruppe eller tilhørighet i en stor vennegjeng ved å skape fellesskap. - Arrangementer for flere skoler, regioner eller kanskje til og med hele fylket. Dette kan arrangeres av hovedstyrene i de ulike fylkene. Det kan være så enkelt som en grillkveld på en strand, eller en større konsert el. - Russepatch for fylket Ved at russen fra hele fylket har en patch kan det bidra til en fellesskapsfølelse. Dette er noe noen fylker har, men ikke alle. - en felles vennegjeng lag en facebook gruppe eller lignende. arranger ting sammen som gjør at alle får være med. - russedåp i regi av skolen dette bidrar til at alle på skolen kan bli døpt. klassene kan sammen komme på navn til klassekameratene, før russestyreansvarlig, rektor, russepresident el. døper alle sammen på slutten av en skoledag el. - gi arealer til disposisjon for russen ved at hovedstyrene eller sånn får tilgang til et areale i område som kan brukes til arrangementer kan alle inviteres til felles opplegg. foreldre kan være vakter eller bare til stede for å sikre at det går riktig for seg. - russekortutveskling arranger en russekortutveksling på de ulike skolene, eller for hele byen på et sted. da kan folk som ikke kjenner hverandre komme i kontakt med hverandre, og man kan få seg nye venner på en effektiv måte. - økonomiske støtteordinger som russestyrene kan be om penger fra for å arrangere aktiviteter - åpen russegruppe noen legger til rette for at det opprettes en gruppe som hvem som helst kan be om å få være med i. da kan alle som er utenfor, eller ønsker å være en del av en større gruppe mulighet til dette.
Mer tilrettelegging for felles skolegensere. Flere arrangement som er åpne for alle, og ikke så altfor dyre. I allefall i Trondheim er det et problem at vi ikke har noe sted å være! Lage egne buffer eller bandana for skolene, som er litt billigere - men likevel gir en følelse av tilhørighet
Invitere alle til en felles fest får å bli bedre kjent
Det er alltid plass til 1 til.
Jeg synes skolen burde ta mere ansvar og lage et bedre aregemang for at alle skal bli inkludert og at Russe tiden ikke lenger bare handler om busser og grupper men mere russen som et samhold. For eksempel kan skolen tilby aktiviteter etter skole tid som er kun for russen.
Lage et arrangemang for hele fylket som er alkohol og rusfritt og legge de ut på alle sosiale medier og lignende, for å vise at man i russetiden kan finne på mye gøy uten å drikke ol. Men på den andre siden ønsker jeg også at det skal være noe som gjør at ALLE føler seg inkludert så da må vi finne på noe veldig gøy. Vet det er mulig å snakke med edrues om spons for event og kan da finne på noe gøy og stort!
Mitt forslag innebærer at det opprettes flere offentlige arrangementer for russen i regi av skolen. Svartmalingen av russen og den stadige fjerningen av russetiden fra skolen legger grunnlag for mer gruppedannelse og mindre skolebasert samhold. Å arrangere ting som gratis russekro, russefester på skolen, gratis russegensere med skolens logo vil sørge for at flere kan delta, både de som ikke er med i en russegruppe og de som ikke har råd til å delta i russetiden. Å la russetiden gå ut fra skolen vil gjøre den mer inkluderende, mindre ekstrem og billigere. Jeg foreslår altså en skoleorientert russetid, og styrking av det skolebaserte russefellesskapet gjennom åpning av utesteder for russen, mulighet for russefester på skolen eller i regi av skolen og mer fellesskapsløsninger for russen på skolen som russegensere med skolelogo.
Felles område i kommunen til russen, der bussene kan være og alle som er vandre kan være med på festen. Det kan også bli holdt arrangementer der
Du kan arrangere fellesaktiviteter som spillkvelder, temafester, eller til og med en felles russebuss. Det handler om å skape en inkluderende og positiv atmosfære der alle kan delta og ha det gøy sammen! ??
Skattejakt/ påskeegg jakt med alle russen i nærheten- hvor russestyret kjører rundt og gjemmer feks gull påskeegg også skal alle som er russ lete etter disse, og de som finner flest vinner (russestyrene i områdene må også da hente de igjen når det er ferdig, og gi hint på hvor de ligger evt ett kart) Da kan russen også komme seg litt ut!
Invitere hele klassen med på felles aktiviteter!
Passe på at alle har ett forsj å gå til. Passe på at alle er invitert. Være åpne om å bli kjendt med andre.
Alle skal ha en «hemmelig venn» i løpet av russetiden. Man skal iløpet av tiden gjøre minst en god gjerning til denne personen og sende bevis til russestyret. De som har gjort det innen endt russetid får en belønning av styret
Vi på bardufoss har ett stort felles lokale som alle i russen kan bruke hele russetiden.
Egne russelokaler som hele kullet kan oppholde seg i. Felles russefrokoster for hele kullet.
Noe som skjer i kantina for hele skolen
Felles fester for heile skulens russer. Ikkje så stort fokus på grupper, opne for nye folk å bli kjend. Felles skole genser for hele kulle. Felles vorsj på leige lokal Felles Messenger gruppe med alle der en kan avtale ulike aktiviteter
Felles vorspiel for heile avgangskull evt dele inn etter gutar og jenter dersom da er mange, passe på at alle har nokon å vere med, be med dei som er utafor
Vi er Wang! Vi er samhold! Ett supert forlag til inkludering er å være den som tørr å gå bort til en som står alene! Være den som tørr å spørre dem som ikke bli invitert. Forlaget går ut på at vi arrangerer et hyggelig treff på stranda, der alle kan møtes og ha det hyggelig og morsomt!
Felles aktiviteter uten alkohol, fordi ikke alle drikker. At skole og foreldre inkludere russen mer istedenfor å hindre dem. Møte på auditoriumet om hvordan ha en trygg og inkluderende russetid.
Ha ett stort, felles, lokale for hele russen!
Å la blåruss og rødruss ha felles russecamp
Felles arrangement som går utenfor drikking, som grilling i telte
et felles arrangement i oslo som ikke koster penger, slik at økonomi ikke blir en begrensing ??
dropp fargebestydnig på dress osv
Det er mange ulike mennesker på skolen, så det at alle kan få like gensere kan bidra til inkludering. Da vil alle de ulike menneskene på skolen få et bedre fellesskap. Jeg tror det vil gi en bedre følelse til alle på skolen!
meir samla arragementer! dess mer samla der alle er invitert, dess med samhold blir det. det kan være både med alkohol og uten. bare mere tilbud for ungdommen og teambuilding
Holder av felles fester for alle sammen (selv de som ikke ønsker å være russ) tar med alle som vil og inkluderer alle i planene noen lager
Inkludere alle til samla arrangemang uansett om personer vel å være edru.
Et oppmøtested der bussene kan være og de uten buss kan komme
Felles sosiale arrangementer som russestyrene kan arrangere via skolene, som er gratis slik at alle har muligheten til å delta. Da kan alle få en mulighet til æ bli med selv om man ikke er i en gruppe på buss eller bare en vandre gruppe.
Ta med alle som vil være med på rulling. Bytt på så ikke de samme folkene er med hver gang. Spør om de som ikke er i gruppe vil være med på fest Se etter de som sitter alene
Alle på kullet drar på tur til tusenfryd sammen! Dette betales gjennom frifond.
at vi møtes alle gruppene og gjør noe koselig sammen, eller ha dåp ilag og gjør mere gøy da. Sånn at alle får se hvem som er i de forskjellige gruppene og at alle kan henge ilag!
Felles sosiale samlinger for russen på skolen og felles gruppechatter for å informere hva som skjer gjennom russetiden
Si hei, vær en venn, bli-me
Ha arrangementer som er åpne for alle russ til å komme og bli med på ofte iløpet av russetida og inkludere heile kullet på skulen i store valg for russen :)
Arrangementer på tvers av linjer Inkluderende russeknuter Oppfordring til å la alle rulle
Flere felles arangemang, russekro uavhengig av skole
Invitere alle, snakke med folk, ha felles arrangementer med kullet sitt/russen.
Felles anrangemang etter skoletid som ikke inneberer alkohol. Si hei. Smil. Vær med folk du vanligvis ikke henger med. Sørge for trygge sjåfører
Fokus på fellesskap å ikkje berre grupper, invitere alle, inkludere å sjå andre i både små ting som samtaler og større ting som å passe på at de er invitert å har Nikon p vere med.
Uten om vanlig folkeskikk og det å invitere alle på fest og sånt. Kunne man jo kanskje arrangert feks grilling ute eller et annet (gjerne alkoholfritt) arrangement for hele russekullet! Felles ting for hele kullet.
Vi har et forslag om at hvis noen pås kolen ikke vil ha klassevors med sin klasse for døping. Så kan de bli adoptert av en annen klasse og være med de heller. For å sikre at alle har noen å være med??
Gratis russe aktiviteter, (må ikke inkludere drikking)
TA MED ALLE! De du kjenner, men ikke henger med lengre. De du ikke kjenner. De som er alene, og de som ikke er alene. Inkludering betyr at alle skal kunne være med. Derfor: TA MED ALLE!
Ha flere arrangementer uten for skolen der alle avgangselever kan være med, ikke var russ
Gjeninnfør felles dåp! Før var det felles dåp, men under covid ble den ofte gjort privat i grupper. På Greåker har vi bestemt oss for å ha en felles dåp, så alle (også de som ikke har noen gruppe) får ha en ordentlig og verdig dåp med sine medruss. Dette er også en god måte å bli bedre kjent på tvers av klasser!
Felles, gjerne billig eller gratis, arrangementer for russen, uavhengig om man er vandre, van eller bussruss! Dette vil få folk samlet og være med å inkludere hverandre
Vi bor i en større bygd, og her har ikke alle van. Tenker at et stort felles telt hvor hele russen kan samles og være ilag uten at noen blir ekskludert hadde vært en god ide. Vi er omtrent 30 russ i Lakselv
Samle alle sammen til sosiale happninger uansett hvem og hvilken gruppe du er på skal alle få være med
Leie inn en buss som går fra sentrum og ut til bygden på nattid. Bor man utenfor sentrum, er det ikke alltid så lett å komme seg hjem midt på natten. Man må gjerne betale flere hundre kroner i sjoffør, og ikke alle får tak i noen til å hente dem. Derfor er det flere som ikke kan eller har råd til å bli med. Kretsen burde leie inn en buss som går hjem for alle som bor i området. Det blir som å «rulle» hjem, men åpen for alle. For at ikke tiltaket skal bli misbrukt av de som bor i sentrum, kan det være et «første stopp» eller «kun avstigning» frem til man er passert sentrum. Dette var noe foreldrene våre hadde de de var russ, og det var en fin måte å inkludere alle i bygden.
Åpne opp for et tilbud som gjør det enklere for at alle kunne laget seg russegensere. De fleste føler man bare kan ha gensere som gruppe, og at genserene er et slags symbol på hvem man hører til. Om man skulle velge å ordne seg gensere selv om man er alene, ender opp med å bli ganske dyrt da det er minstekrav på 5 gensere per bestilling ++ med navn og logo og div. Selv valgte jeg å kjøpe gensere til meg selv, det førte til 5 gensere til 6000kr. Dette er penger mange ikke har råd til. Så det å åpne et tilbud om et mindre minstekrav på gensere kan føre til at flere har muligheten til å lage seg russegenser. Mvh Ida
-Felles aktiviteter, dager -Innsamling til å gjøre aktiviteter som koster penger -Spillkvelder både i virkeligheten og over nett -Ut å spise sammen -fest med og uten alkohol -ta kurs, eks dans, yoga, tegning
At russestyret arrangerer felles aktiviteter for fylke eller kommune, som felles møteplass, gruppe konkurranser der dere velger grupper så det blir blandet mellom skoler og russegrupper.
gjør meir felles og ikkje ha fokus på gruppene heile tida. Russetida er for heile kullet og vi må sjå og ta vare på alle heile russetida. F.eks kan vi ha fleire sosiale sammenkomstar ilag og gjer kjekke ting utanom utgongar, ha klasse konkurranser, ikkje ver opptatt av status og heller gjer ein fin gjerning for alle sånn alle har da kjekt ilag
Kommune eller skole legger opp til områder russen kan samles å være sammen. Gjerne hvor busser også kan parkere for å skape et fellesskap og samhold blant alle russ i området. Unngå at folk møtes på private steder
Felles russedåp fra alle i et område uavhengig av skole og farge på russedress
Det handler om å gi alle like muligheter til å delta og å få med folk du ikke alltid snakker så mye med. Man kan også gjøre aktiviteter sammen som en mulighet til å få bedre samhold, med både russ og andre. Det å skape et godt inkluderings miljø er viktig!
Skoler eller fylker kan arrangere samlinger der russ kan møte opp, og gjøre russeknuter sammen. Man kan også lage russeknuter som går utpå samhold og fellesskap
Bowling for alle avgangselever, restaurant med servert sushi eller indisk mat. Filmkveld på kino.
Mer åpenhet for gruppene, arrangementer for de som er alene og kunne fått muligheten til å være med.
Flere russetreff og arrangement der alle kan møtes og bli kjent både innenfor skolen og utenfor skolen (som for eksempel kongeparken), ha en plass (for eksempel en nettside eller app) der det er mulig for folk å skrive om de er alene i russetiden slik at de kan bli kjent med flere som også er alene.
Invitere folk til å være med på slipp/fester eller andre sosiale eventer. Snakke med de som er alene og passe på hverandre når man er ute eller på fester så ingen går alene rundt og ikke har noen.
Avskaffe/forebygge svartelister. Blant annet burde russestyret på skolen kunne arrangere fester på tilrettelagte festlokaler, som er åpne for alle å delta på.
Felles russekro hvor alle i russekullet er invitert. Felles russeside på facebook hvor alle i russekullet får med seg hva som skjer i russetiden. Om noen er utenfor, invitert på vorsj! 2 ekstra skader ikke. Ta vare på hverandre
På skolen vår er det blitt startet en åpen russegruppe hvor alle som kanskje føler de går glipp av noe ved ikke å være med i en russegruppe kan bli med og oppleve en genuin og inkluderende russetid. Den styres av elever på skolen, så den fungerer som alle andre russegrupper og har eget navn, logo, instabruker og merch. Dette gjør at man føler seg inkludert, fordi det er andre elever som gjerne vil ha deg med, ikke ledelsen som bestemmer at du skal kunne være med på en måte, og fordi du kan feire russetiden på samme måte de som fleste rundt deg!
arrangere et felles arrangement, som en utefest eller konsert der alle kan komme gratis. dette inkluderer de som har dårlig råd men likevel har lyst til å delta i rt
Nattcup for heile russekullet, klasser eller linjer mot hverandre. Lavterskel for deltakelse, og med kiosk til inntekt for inkluderings konto. Hvor pengene videre går til andre inkluderende arrangement som pizza i kantina, felles frokost 17.mai, eller liknende.
Ha en russekontigent som brukes til å arrangere felles arrangementer for alle russ som har betalt, for og i russetiden
Ha et treff til en rimelig pris med forskjellige aktiviteter/hinderløyper/konkurranser for å skape et fellesskap.
Felles grilling med leker, sprell og tøys! Alkoholfrie arrangemang slik at rød, svart, blå, grønn osv russ kan henge sammen!
Få en stopper på digitalt press med å kjøpe gruppeklær. Russegrupper er den største grunnen til utestenging i russetiden. Derfor hjelper det ikke med reklamering og det presset på at man må skaffe seg klær og russelogo til russegruppen sin. Heller reklamere kun for felles klær for alle russ på den skolen.
Si hei til folk
Felles russesamlinger som f.eks russelunch eller noe sånt.
Arrangere felles aktiviteter hvor alle er inviterte, feks: aking(hvis det er snø), hagefest, grilling, vannkrig osv Lag en felles gruppe for hele kullet hvor man kan avtale aktiviteter, rampestreker, temadager osv Og som alle vet, men trenger en påminnelse på: Respekter alle. Trenger ikke være bestevenn med alle, men vær inkluderende og hyggelig mot ALLE
Jeg ser ofte i gangene at det er flere som er alene pga russetiden
Har sett at mange har blitt utelukket fra russegrupper og vil derfor at alle skal ha en felles genser som alle kan gå i:)
Opprette både større og mindre facebookgrupper der alle kan være med, som organiserer og planlegger felles planer for alle som vil være med
Å legge til rette for sosiale kvelder på skolens omårde. Kan feks være felles pynting av russedresser hvor skolen kjøper inn eventuellt maleutdtyr, fellese måltider, spilkvelder, etc.
Vi har laget en ungdomsbedrift som produserer skolepatcher for skolen vår. Skolepatchene skal bidra til inkludering og er en god måte å vise skolestoltheten sin på. Uavhengig av vennegruppe, skal patchene våre bidra til at alle kan være med alle. Vi har laget allerede for skolen vår og gjerne sjekk ut oss på Instagram: Patchitup.ub
kanskje lage felles aragemantgr som alle kan være med på, ikke bare de som er på gruppe. det er en mulighet til å bli kjent med fler, samtidig som alle har lov til å være med. kan bare være noe så enkelt som en møteplass.
1. Planlegg arrangementer for alle: kanskje ha noen russetreff som ikke bare handler om festing. Kanskje en filmkveld, spillkveld? 2. Russeknuter som oppfordrer til inkludering, som å hjelpe noen med lekser eller gjøre en god gjerning for et lokalsamfunn. 3. Opprett en Facebook- eller Snapchat-gruppe hvor alle russer kan dele info og bli kjent med hverandre før russetiden starter. 4. Tilgjengelighet: Pass på at alle arrangementer er tilgjengelige for rullestolbrukere eller de som kanskje ikke kan delta i alle fysiske aktiviteter.
Mer organiserte fester eller aktiviteter der alle er invitert.
Tilrettelagt rulling for de som ikke har mulighet til å delta på den tradisjonelle russefeiringen!
Inviter med alle: Når du planlegger aktiviteter eller fester for alle russ, sørg for at alle får muligheten til å delta. Ikke ekskluder folk basert på popularitet eller annet. Gåruss og russ uten grupper må også føle seg inkludert i russefeiringen
1. Felles møteplasser/felles telt. 2. Alle som vil kan. 3. Spør alle personlig om de vil bli med og evt hjelpe litt økonomisk med de pengene vi har tjent inn.
Få med flere folk på å gjøre store russeknuter. Slik kan folk samle seg sammen og utføre de mer utfordrende knutene sammen i felleskap.
Henge opp plakater om inkludering over hele byn. Alkoholfrie sammenkomster så alle føler seg inkludert. Aktiviteter som kan gjøres i store og små grupper, f.eks rebuser over hele byen.
Lage et opplegg/fest/ball med kjoler og dress lignende ball på ungdomsskolen, hvor ingen skal møte opp i russeklær slik at de som ikke er på gruppe, men er russ, slipper å føle på gruppe presset
Gratis minglekveld på offentlig sted, der man er med klassen/trinnet før
Padlet, Kahoot og Quizlet med alle i Norge invitert
Billigere arrangementer, ball, fester osv. Felles gensere er ikke er dumt forslag det heller.
I russetiden er det viktig å legge til rette for fellesskap blant alle elever på skolen. Dette kan oppnås gjennom å arrangere inkluderende arrangementer, delta i samfunnstjenester, oppmuntre til inkludering og respekt, og tilrettelegge for ulike interesser.
Sette opp arrangementer som er for hele russekullet hver fredag i russetiden. Ha en åpen «russekro» altså ett åpent lokale russen kan samles gratis og ha det gøy.
At det ikkje blir trykket etternavna til alle i gruppa, men berre til personen som eiger genseren. At ein berre får ha ein slepp fest. Priser på dresser som alle har råd til:) Pakke pris? Att om ein kjøpe dress fleire ilag får ein rabatt
Flere lokale felles arrangementer, flere ting som alle synes høres kult ut, men som også alle kan være med på. Rabatter på forskjellige konserter og andre felles greier også.
Fellesfester som skolen arrangjerer og som alle kan være med på gratis!
Ha felles telt, selv om alle har biler, i tilfelle det er gå russ i kullet, of fordi da kan alle samles på et trygt sted. Inviter til felles vors før russedåpet, og lage en snap gruppe for alle vandreruss, og noen ansvarlige som sitter på bil, slik at man kan kommunisere for å inkludere de som ikke er på bil. Ha skolegensere som alle avgangselever kan få være med på, slik at ingen blir ekskludert om de vil være russ eller ei.
Felles platform/some/gruppe med informasjon for russearrangementer i området som alle kan vere med på
Vi trenger flere møteplasser under russetiden som ikke nødvendigvis behøver tilhørighet til grupper, eller at man har van/buss. I Kristiansand har kommunen latt oss låne Odderøya, som er et svært område som blir rigga med lyd, lys, utetoalett, litt forskjellige foodtrucks osv. Dette er noe jeg tror hadde blitt ekstremt bra hadde flere kommuner fulgt dette, eventuelt om private aktører hadde starter opp med noe lignende. Det at det er gratis her gjør det også attraktiv for alle, uavhengig av økonomisk situasjon.
Mitt forslag er å organisere en Russe-OL med morsomme og gøyale aktiviteter som alle kan delta i! Her kan man ha alt fra stafetter og morsomme leker til kreative konkurranser som beste dress eller beste dansemove eller beste chugger. Dette vil skape en morsom og inkluderende atmosfære hvor alle kan delta og ha det gøy sammen i russetiden.
På min skole har vi en gruppe, som alle jentene er velkommen i. Det burde være ett alternativ på alle skoler, eventuelt klassevis om det blir for mange. Vi er 49 jenter.
Fotballturnering med flere skoler, fylle fotball for å skape inkludering og økt fellesskap med folk i nærområde. Russedåp med alle på skolen, da vil alle føle at de blir inkludert og alle blir døpt.
Felles gruppechat med trinnet hvor man legger ut hva som skjer og hvor folk skal. Dette gjør at man på tvers av grupper (eller om man ikke er med i grupper), så vet folk hvor det skjer og man kan velge å være med. Et annet forslag til inkludering er å velge å ikke ha individuelle russegrupper i kullet, men at man har felles logo og navn- så føler alle på en tilhørighet. Så gjør man selv så mye man vil ut av det.
Arrangere flere «events» som alle kan delta på. Som for eksempel russekro.
En fin måte å inkludere på, er å ha turneringer i storefri (eks. Basket, volleyball, sjakk, yatzy, fotball, håndball osv.)
Å få alle til å føle seg inkludert kan være vanskelig, fordi alle er ulike. Samarbeid kan være noe der alle for vist hva de er gode for og føler at de har en plass. Aktivitetsdag med ulike aktiviteter, noe for se sterke, de svake, de smarte, de kreative og de som er for en god latter. Til slutt må jo alle få en premie hvor kanskje noen lærere skal bli ofre for noe vann eller krem. Mat må også være til stede og elevene må komme med forslag til hva de synes er godt. Mag og aktiviteter kan binde folk sammen. Og det kan være en premie for den som blir bedre kjent med flest personer i løper av dagen. Kanskje finner man også en ny venn.
Felles aktivitet ute som grill, eller bading
Vår russestyre har blant annet arrangert revy med revyfest for hele skolen, i tillegg til at vi har hatt russekro på den lokale baren et par ganger, hvor det har vært klassevors først, og så morsomme quizer, karaoke og gøye klestemaer for hver klasse. I tillegg skal russestyret arrangere fyllefotballturnering for hele avgangskullet.
Russeknute: inviter ein du ikkje kjenner med på fest/vors
Legg til rette for fellesarrangementer for alle som er russ
Alle jentene på kullet er med i en stor russegruppe, dermed er alle inkludert! Selvfølgelig tar avgjørelser og sånt lengre tid og ikke alle blir 100% fornøyd med alt men på denne måten slipper vi at noen føler seg utestengt! Dette er en kjempe god måte å bli en closere gjeng i russetiden!
Felles hettegenser for avgangskullet, slik at man kan bestille uavhengig om man er på buss eller ikke
Flere arrangement der yrkesfag russen, som ikke har fylt 18 også kan være med på. Slik det er nå så må man ha fylt 18 for å kunne være med på arrangementer og få feiret ordentlig. Dette utestenger oss som går yrkesfag.
Temafester der alle kan kle seg ut og delta, aktiviteter for både russ og venner, frivillig arbeid, sportsdag eller grillfest. Så lenge alle blir inkluderte :)
Finne på noe alle kunne blitt med på, sent invitasjon til alle og prøvd å finne dager hvor alle kan bli med. Snakk sammen alle sammen, kanskje ikke samtidig men gå litt rundt å snakk med alle du er med for at alle skal føle seg inkludert
Vi får allerede gratis strykejernet til dressen ved bestilling fra Russedress eller russeservice. Jeg føler det allerede skaper et slags fellesskap hvor vi alle kan stryke på merker med viktige saker vi sammen står for som russ! Jeg tror at hvis vi alle hadde et strykemerke som ble sendt ut til alle på lik måte, ville det vært en fin måte å inkludere! Et strykemerke med typ «Jeg er for en i inkluderende russetid», «Russ samhold» eller bare «Russ 2024» tror jeg hadde fungert som en slags offisiell samholds logo. Har du merket er du en av oss og sammen er vi russ i år??
Russe samlinger: en gang i månden samles alle avgangselevene (de som vil) til russe samling. Det kan være russe kro, øl turer i naturen osv. et samlingspunkt hvor alle kan bli med og alle er invitert.
Sosialt event / møteplass hver uke i russetida i en park f.eks som blir kontrollert av vektere. Møteplassen skal ikke tillate alkohol for å kunne inkludere de som ikke drikker og for å unngå drikkespress, i tillegg burde det være gratis/ veldig lav pris for p kunne delta på eventet for at alle , selv de med lav økonomi har muligheit til å sosialisere seg under russetida uten at det skal ha en negativ økonomisk konsekvens. Eventet kan bli postet på sosiale medier som facebook, hvor folk lett tilgjengelig kan få informasjon om eventet
Alle har like russeklær på skolen. Ikke lov med russeklær fra ulike grupper, for å unngå at det blir «oss og dem». Skolen bør legge opp til rusfrie arrangement for alle. Enten i skoletid eller etter skoletid. Skolen bør også begynne å informere om russetid fra 1.vgs, det er da grupperinger beggynner. Kanskje det også blir mindre ekskludering dersom skolen legger opp til at russegrupper bør inngås med personer som man går i klasse med (heller ta med folk fra andre klasser som står utenfor).
Hei! Jeg er inkluderingssjef i årets russestyre ved Ulstein vidaregåande skule i Møre og romsdal. Og nettopp dette med inkluderingssjef tenker jeg er et stort steg for å gjøre russetiden mer inkluderende. Jeg jobber spesielt med dette å få russetiden inkluderende. For det er ikke å legge skjul på at russetiden er ekskluderende, og derfor er det såpass viktig at vi jobber med å gjøre den inkluderende. Det første som ble gjort var å få oversikt over alle avgangselevene for å kunne ha en plattform der absolutt alle var med. Så når har vi en facebook gruppe der alle er med. For det som vi i russestyret i år har jobbet med er ikke bare russen, men avgangselevene. For det er ikke alle som har en gruppe å høre til eller økonomi, og derfor velger å ikke være russ. Vi mener likevel at alle skal få lov til å bli med å feire at vi er ferdig med 13 års skolegang, selv om en velger å ikke være russ. Vi har også fått laget en artikkel i lokalavisen Vikebladet, om dette med hvordan vi kan gjøre russetiden mer inkluderende. I den artikkelen lyser vi ut om hjelp. For vi har tenkt å arrangere en kick off til russetiden med artister. Som ikke ar bare for russen, men for alle avgangselever. Vi vil også inkludere de andre videregående skolene rundt om. Grunnen til at vi synest det er så viktig at vi får arrangere denne kick offen, er fordi vi bor i rundt om i bygder med store avstander, og derfor kan være vanskelig å være vandreruss. I forhold til de større byene. Derfor vil vi arrangere denne kick-offen for å kunne samle alle en kveld der alle er inkludert, og ikke trenger verken buss eller van for å kunne bli med. Jeg mener derfor at det kunne vært ekstra kjekt for oss å kunne få en felles genser til hele avgangskullet. Dette vil igjen føre til meir inkludering, då flere føler at det er en del av en større gruppe, selv om de ikkje har en egen gruppe. Jeg vil også utfordre dere til å utfordre de videregående skolene rundt om i Norge, til å ha en inkluderingssjef, som nettopp jobber mer inkludering.
Lage en felles Facebook-gruppe for oslorussen, russekro for oslorussen (for eks på lawo) hvor kun russ slipper inn på er utested en kveld (med billig øl/cider?)
At man spør folk om de vil bli med dem ut å feste eller bare henge sammen. Spør folk du ser er alene eller som du vet ikke har noen å feire med.
Mulig en instabruker for å inkludere hvor folk skriver hva som skjer og hvor de drar ut til brukereren så spres det! Så folk vet hva som skjer???? +legge til rette for fler fellesarrangementer for alle russ (ikke bare busser??) .
Vi på Storhamar vgs har fått til at kommunen lar oss ha et fellesskap hele mai hvor vi kan være hvor vi vil. Vi skal ha ulike arrangementer bla få til at russen kan samle seg sosialt med buss- gruppene og vandrergruppene. Vi lager et fellesskap hvor alle er inkludert og føler seg sett. Vi Vant dronning Sonjas skolepris tidligere i høst bla fordi vi er inkluderende. Vi inkluderer også kullene under på noen arrangementer og vi i russestyret gjør alt for å informere all russen og engasjere de, bla ved å gå til klasserom å minne på det som skal skje
- Få influencere i Norge til å snakke om temaet - Opprette treff i ulike byer for de som ikke er en del av en gruppe, eller som er vandre (f.eks arrangement en gang i måneden der alle i kullet kan være med. kan også ha 17. mai frokost og gå i tog sammen? I Ålesund kunne man brukt fellesverket dragen som lokale) - Få tidligere russ til å besøke videregåender og fortelle hvordan de har skapt inkludering i sin russetid. - Ha plakater rundt skolen med navn og kontaktinfo til rådgiver om folk trenger noen å snakke med gjennom russetiden - Ha en måte å rapportere (kanskje anonymt) blacklister eller andre tilfeller av utestenging til skolen slik at skolen kan gjøre noe med det. - Produsere tiktoks eller lignende der én som ikke er en del av en russegruppe forteller om sin opplevelse. Med dette kan man normalisere å ikke være med i en russegruppe. Jeg kjenner mange som har vært russ, men ikke med i en gruppe, som fortsatt deltok og kunne henge med folk fra ulike grupper. Kanskje mange tror at de MÅ være på gruppe for å virkelig oppleve russetiden. Jeg synes det skal være lov å ha grupper, men at det også skal være helt greit å stå som individ og velge selv det man vil være med på. Det å lage noe content som fremmer dette kan være en måte å normalisere det på. Det å ikke være med på russegruppe trenger ikke nødvendigvis å bety at man er eksludert.
Alle skolene burde gi en gratis genser med en russelogo som representerer skolen og som hele russekullet på den skolen har vært med på å bestemme
Ha felles fester der alle er invitert
Spør om folk vil bli med, inviter alle du kjenne på aktivitetar og feiringer, respektere folk, ikkje mobbe elle utestenge, stå opp får kvarandre og pass på kvarandre.
Klassevis dåp. Klassene døpes sammen en etter en på et felles området slik at de som ikke har en gruppe også føler seg inkludert. Lærlinger og andre som ikke går i en spesifik klasse blir satt i en egen «klasse» og døpes sammen de også. Dette er et tiltak som hindrer utenforskap fordi russegruppene ikke bli like synlige i dåpen.
Et forslag til inkludering kan for eksempel være å lage en oversikt over arrangementer som alle kan få tilbudet om å være på. Og at de skolene som ikke har noe russestyret også får muligheten til å være med på noe av de samme som de andre skolene.
Vi er veldig opptatt av inkludering, så vi har bestemt oss for å ha et felles partytelt hvor alle rødruss i hele byen kan feste uavhengig om du er med i buss eller ikke. Teltet har stor nok plass til alle, så så lenge man følger reglene kan ingen nekte deg adgang. I tilegg til dette har vi kjørt på med masse ulike aktiviteter og temadager for russen. Dette er et forslag vi mener flere børr ta med seg. Ikke bare er det billigere, men også mye artigere å feste med alle enn bare bussen/vanen. I tilegg trenger man ikke å stresse med tanken på å komme med på buss eller van. Når alle har en plass å gå til uansett?? Vi håper virkelig vi vinner felles hettegensere???????????? Siden da har vi felles merch for hele kullet og ikke bare diverse grupper??
At noen folk som skal ha ansvaret om og inkludere alle
LANDSTREFF ER NYDELIG
Klassevors før avgangsball, dåp og lignende.
Arranger åpne fester! Mange kommer og da er det mindre kleint??????
Flere fellesmøter, russekro uavhengig av skole.
Felles kro for hele trinnet, slik at det ikke blir lukkede fester
Oppfordre til å ha russegrupper/konsept over kullet på tvers av kjønn og vennegrupperinger! Eks. Alle i 3B, 3A, eller over hele VG3!???? Alle får ta del i fellesskapet og fete gensere!
Ha felles arrangementer Gjøre noe sosialt utenom festing
1. spørre alle om å bli med på ting 2. få med nye medlemmer 3. spørre om noen trenger gruppe 4. ikke skape press 5. vise forståelse 6. respektere hverandre 7. ikke stenge noen ute
Grillfest på Kadettangen for russen
Felles ball/fest
Felles fester for alle russ
Jeg tenker at en god måte å inkludere her i Fredrikstad under russetiden ville vært om kommunen hadde tilrettelagt for det. Vi har for eksempel ingen 18+ steder å møtes og heller ingen fritidsklubber etc… Vi får ikke kjøre russebuss gjennom byen. Ingen parkeringsplasser kan brukes til dette heller. Ved å tilrettelegge med for for eksempel en parkeringsplass der Fredrikstad, Sarpsborg og Halden busser kunne møttes. Gir det også rom for at russ uten buss kunne møtt opp og vært med selv uten (rulleplass)! Eller å åpne områder som «Isegran» (der idyll foregår), slik at russen kan drikke ute, offentlig og være samlet. I tillegg ville også terskelen for å gjøre russefeiringen trygg vært enklere da alle hadde samlet seg på et sted og det er enkelt å foreta endringer slik at det også gjøres under trygge omstendigheter og under oppsyn.
Ha temafester, arrangere fester med ulike tema hvor alle kan kle seg ut og ha deg gøy. Eller, ha en kulturell aften, der alle tar med seg mat fra forskjellige kulturer og delere med alle sånn at det blir koldtbord lignende.
Felles frokost for alle russ/kruss Felles turnering av noe slag (fotball, volleyball osv.) Dåp!
felles område for russefeiringen
Fokusera på samhold innad kullet, for når du skape eit godt samhold kan dei svakaste vinna.
Det skal mye til å avskaffe russegrupper, og derfor tror jeg at løsningen må legge til rette for at russegrupper vil være tilstede. Det vi vet er at ungdommen er villige til å bruke mye tid og penger for å skape det beste konseptet, den kuleste hjemmesnekket eller den festeste bussen. Den dag i dag har vi kåringer som motiverer dette. Det vi mangler er derimot en kåring rettet mot årets «gjerning» eller årets «verdi», som tildeles russegruppen som har gjort den beste jobben for å inkludere, skape fellesskap eller støtte en viktig sak. Om gruppen vinner en fet pris - er jeg sikker på at de vil være villige til å inkludere - og ikke minst forstå hvor mye gøyere russetiden er om man åpner opp for nye vennskap!
Russeskolegensere Felles arrangement hvor alle er invitert, eksempler er avslutningsfester, felles møteplasser, verksted (ordne russedress), felles dugnad slik at russekullet får en inntekt til å arrangere arrangementer, leker, kvelder og russerevy. Lage noe felles sammen som sang, dans, koreografi i toget. Bruke linjene vi har på skolen.
Aktiviteter sammen. Der skolen deler opp grupper og folk er nødt til å jobbe sammen og prate sammen
Demokratisk valgt RP. Gi alle RPer en felles gjennomgang/kursing/rådgivning om hvordan skape en inkluderende russetid. Omså på Teams. De russekullene som klarer å inkludere høyest %andel av elever inn i russen (eller bare få de med på fellesaktiviteter) og deler det på sosiale medier, blir delaktig i et prize-pool hvor det er diverse premier. Organiser isåtilfelle dette godt. Ha et lite team som strekker ut til russen og sørger for at dette skjer. Blir større marked for dere i lengden.
Et supert russestyret, for en super russetid!! Personlig har jeg opplevd et russestyret, som er lite synlig og ikke var stemt på demokratisk. Dette er med på å isolere russen for seg selv, og bidrar til at de som enten ikke er russ eller med i en russegruppe faller utenfor. Jeg har troen på at dersom russestyret på ALLE skoler kan føle samme «retningslinjer» gjennom året
Jeg tenker at en fellest russegenser ville vert fint, der alle som vil ha kan få kjøpe, også med bandana og buff
Vi skal prøve å få til en felles dåp for hele russekullet, så alle kan være med å få ett navn og startet rt ordentlig. I regi av skolen skal vi også få til russefrokost på skolen, noen ganger i rt.
Klær: Hvert russekull i hele landet for hvert år, får sin egen russelogo designet av en anerkjent kunstner/designer. Logoen kan brukes på gensere, bukser, merch osv. Da er hvert russekull (fra hele landet eller region) i en gruppe. Dette styrker følelsen av tilhørighet, da alle er i samme gruppe fordelt på det året de er russ. Organisasjon som arrangerer russetreff: Logoen kan brukes for å skape en inkluderende russefeiring, ved hjelp av en organisasjon. Organisasjonen kan ha som oppgave å arrangere fester og slipp for hele russen i de ulike byene, med logoen som utgangspunkt. Da slipper man å ha egne russegrupper for å oppleve slipp og fester med egne logoer. Løsning, tips og sluttord: Løsningen er å lage en kultur der vi backer hverandre og ikke settes opp mot hverandre. Grupperinger og utestenging utvikler seg gjennom status og hvilken russegruppe man er medlem av. Bergensere er veldig stolt over byen sin og hvor de kommer fra. Kanskje man kan finne inspirasjon i det, og bruke samholdet og fellesskapet bergensere skaper (særlig når BRANN spiller) i den fremtidige russefeiringen?
å ha et lav terskel sted å henge sammen
ha flere store gratis fester med hele trinnet, som så klart ikke skal være noe drikkepress på og uten drugs
Gratis konsert for russen, utekino, russeball, arrangerte fester, felles møteplass for russen, påminne russen før rt om hvor viktig inkludering er, fb gruppe eller app for russen hvor man kan dele arrangementer og bli kjent med andre russ.
Jeg tenker det er viktig at vi arrangerer ulike aktiviteter som alle kan være med på, noe som fører til en hyggelig opplevelse for hver og en som deltar. Jeg tenker også det å ikke nøle med å spørre om noen vil være med ut, eller om de vil henge med deg og dine venner. Det er alltid plass til en til
Om noen står uten russegruppe, vær imøtekommende og spør om de har lyst til å være med i din. Flere folk = Ekstra mye moro!